Smanjenje naknade gradskim vijećnicima

11:57h
0

090608-vijece-m

Koprivnički gradonačelnik je predložio, a Gradsko vijeće prihvatilo smanjenje naknada gradskim vijećnicima, članovima radnih tijela, predsjedniku Gradskog vijeća i zamjenicima gradonačelnika za 50 posto. To je jedna od mjera očuvanja likvidnosti Grada, a gradonačelnik Zvonimir Mršić imao je nimalo ugodnu dužnost obrazložiti članovima Gradskog vijeća prijedlog smanjenja njihovih naknada, u sklopu gradskih antikriznih mjera. Doda li se tome i takozvani krizni porez, naknade će biti smanjene i više od 50 posto, rekao je Mršić podsjetivši da on kao gradonačelnik nije trošak građanima jer plaću prima kao saborski zastupnik, a ni njegovi zamjenici svoje dužnosti ne obavljaju u profesionalnom odnosu.

U gradu razmišljaju i o dodatnim uštedama na vijećnicima, pa postoji mogućnost da odbori budu sazivani istoga dana kad i sjednice Gradskog vijeća. No i bez toga je izvjesno koliko će grad uštedjeti na vijećnicima.

– Do kraja godine isplaćene naknade vijećnicima i članovima radnih tijela neće prijeći šezdesetak, 70 tisuća kuna, rekao je Mršić.

Tako će koprivnički vijećnici umjesto dosadašnjih gotovo 530 kuna, što je 10 posto prosječne godišnje plaće isplaćene u Hrvatskoj, ubuduće za rad u gradu dobivati 310 kuna. Prema istoj odluci, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek, koji je primao mjesečnu naknadu u visini prosječne hrvatske plaće – 5.297 kn, do donošenja Zakona o javnim službenicima i dužnosnicima primat će 3.110 kuna. U nešto povoljnijoj situaciji trenutno su zamjenici koprivničkog gradonačelnika Vesna Želježnjak i Dražen Pros. Iako su dosad po gradskim primanjima bili izjednačeni s predsjednikom Gradskog vijeća, do donošenja spomenutog zakona, koji konkretno definira njihov status, oni će i dalje primati isti iznos – dakle, 5.297 kuna.

tekst: radio Koprivnica