Nastavljeno suđenje

Smiljani Srnec dijagnosticirali disocijalni poremećaj ličnosti, vještaci: Iznadprosječno je inteligentna

08:29h
0
Foto: Matija Gudlin
Smiljana Srnec // Foto: Matija Gudlin

Jučer je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec na Županijskom sudu u Varaždinu, a ispitani su sudski vještaci iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Željko Sekulić, stalni sudski vještak iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, proveo je daktiloskopsku pretragu i vještačenje tragova na PVC vrećama. Na rubu crne PVC vreće pronađen je otisak jagodice palca desne ruke optužene Smiljane Srnec, dok dva traga nisu bila upotrebljiva. Na komadiću gume ružičaste boje nije pronađen otisak. Istražio je DKT tragove na pet izgužvanih vrećica, piše emedjimurje.

Na pitanje branitelja Smiljane Srnec može li osoba koja nosi gumenu rukavicu i ima odlomljen vrh prsta ostaviti otisak dlana, odgovorio je da ne može. Ne zna je li netko tražio tragove na tijelu pokojne Jasmine. Samostalni stalni sudski vještak Marko Krešimir Abramović obavio je biološka vještačenja uzoraka s hulahopki, tragova krvi s hulahopki i tragova s vreća, gumene rukavice i ruku pokojne Jasmine.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Na vještačenje su donijeti čekić, sjekire, pajser i drugi predmeti, no nisu pronađeni korisni DNK tragovi. Tijekom ispitivanja rekao je da su na vještačenju bile četiri najlonske čarape. Na brisevima uzetima s ruku pokojne Jasmine nisu pronađeni tragovi Smiljane Srnec. Na čarapi hulahopki kojom je bila vezana vreća s tijelom Jasmine Dominić, nađeni su tragovi Jasmine Dominić, Smiljane Srnec, Katarine Dominić i nepoznate muške osobe.

Smiljana Srnec je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bila ubrojiva, nalaz je psihijatrijskih vještaka koji su svjedočili. Dijagnosticiran joj je disocijalni poremećaj ličnosti. Određene karakteristike su odsutnost osjećaja krivnje, osjećaj da ima pravo nešto napraviti, pa i kršiti norme, pa i agresivnost, ali ne nužno. Kod takvih osoba u pravilu nije izraženo kajanje, nalaze opravdanja i racionaliziraju svoje ponašanje.

Na pitanje je li konzumirala lijekove, prema medicinskom kartonu utvrđeno je da je uzimala sedative i antidepresive od prosinca 1996., i to zbog blažih smetnji, nesanice, anksioznih i depresivnih simptoma koji su nastupali nakon stresnih situacija. Iznadprosječno je inteligentna. Odnos sa sestrom Jasminom je u početku bio dobar, no kad je Jasmina počela studirati u Zagrebu, susreti su se prorijedili. Kod Smiljane su utvrđeni i nedostatak empatije te narcističke crte. Na današnjem svjedočenju vještaka rečeno je i da osobe koje imaju disocijalni poremećaj ličnosti češće čine kaznena djela.

Suđenje se nastavlja 7. studenog.

čitam...