Smjene članova Upravnog vijeća županijskih ustanova još uvijek upitne

14:37h
0
Ilustracija

15. sjednica županijske skupštine bit će održana idućeg četvrtka, 29.-og rujna u Koprivnici. Na dnevnom redu je 26 točaka, a one o redovnom županijskom poslovanju, poput izvješća o reviziji i izvršenju proračuna, ili dodjeli županijskih nagrada, zasad su u sjeni onih koje bi trebale još jednom potvrditi snagu skupštinske većine. Riječ je o smjenama članova upravnih vijeća županijskih ustanova, koje predlaže pozicija kako bi, prema SDP-ovim tvrdnjama, ispravili nezakonito imenovanje članova koje je – umjesto županijske skupštine imenovao župan.

Tako se sprema smjena upravnih vijeća Doma za starije i nemoćne, Doma zdravlja, koprivničke bolnice, Zavoda za javno zdravstvo, te Ljekarni Koprivnica i Križevci. HDZ-ovog Krunoslava Vitelja u Domu na Lenišću trebala bi zamijeniti SDP-ova Vesna Željeznjak. Umjesto HSS-ove Karmen Antolić na čelnom mjestu upravnog vijeća bolnice bit će SDP-ovac Zoran Gošek, dok će koprivnički dogradonačelnik Dražen Pros preuzeti dužnost čelnika Doma zdravlja. Odgovornost za vođenje Zavoda za javno zdravstvo povjerava se narodnjaku Danimiru Kolmanu, Ljekarne Koprivnica Sandri Sinjeri a Ljekarne Križevci Mariji Vukobratović, objema iz redova SDP-a.

No vladajućima u županiji neće biti lako provesti ove planove. Naime, zakonodavac je utvrdio da je za imenovanje upravnih vijeća zdravstvenih ustanova nadležan resorni pročelnik, a to je u ovom slučaju Branka Cuki, koja bi trebala odlučiti hoće li se te točke ipak naći na dnevnom redu i tako zapravo presuditi u ovom političkom obračunu. Kakvu god odluku da donese, ona neće biti draga jednoj od strana.

Da je pročelnica Branka Cuki u velikoj dilemi zbog odluke koju mora donijeti, potvrdio je i župan Darko Koren u današnjoj emisiji Županijsko zvono. On tvrdi da je ova vrijedna žena trenutno pod iznimno velikim pritiskom vladajućih:

„Taj pritisak koji se sada na nju vrši ja sam rekao on je izuzetno opasan, pa čak i za nju, i zamolio sam kolege iz evo skupštinske većine da vode o tome računa da joj se ne bi nešto dogodilo. Ako su u pitanju članovi upravnog vijeća ili nečiji život, ja sam jučer na koordinaciji rekao, onda nek evo budu svi članovi i upravna vijeća njihovi samo da njoj se ništa ne dogodi. Ona mora naravno koordinirati i sa svima nama, kako će to na kraju završiti, vidjet ćemo idući tjedan.“

O ovoj temi oglasio se i županijski SDP. Ne komentirajući županove tvrdnje  o pritiscima kojima je izvrgnuta županijska pročelnica za zdravstvo, predsjednik Darko Ledinski je rekao:

„Gospođa Branka Cuki kao pročelnica za zdravstvo i kao ona koja je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti zadužena upravo za taj resor, u okviru svog posla zadužena je da se poštuju sve zakonske odredbe. Ono na što smo mi ukazali ispred SDP-a i na šo ukazujemo tijekom protekle dvije godine, da upravo upravna vijeća zdravstvenih ustanova nisu izabrana u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Inzistiramo na tome dvije godine, inzistiramo na tome i danas.“

tekst: Radio Drava