Smrtonosna „igra“ popularna i među koprivničkom mladeži

07:48h
0
Ilustracija: www.sxc.hu

Ukoliko imate facebook profil, tada vam sigurno nije promakla „igra” u koju su se već sada uključili brojni koprivnički tinejdžeri. Riječ je o igri „neknominate”, vrlo popularnoj među mladima u cijelom svijetu, a u njoj se sudjeluje tako da na društvenim mrežama izazovete troje svojih prijatelja da ispiju velike količine alkohola u opasnim situacijama. Kada to učine, oni izazovu troje novih kandidata te se na taj način lanac širi dalje. Izazov se može prihvatiti ili odbaciti, a onaj tko ga prihvati, objavljuje snimku kojom skuplja „lajkove”.

Iako zvuči bezazleno i zabavno, vjerovali ili ne, ova je „igra” počela odnositi živote. Naime, Dnevnik.hr je objavio kako ovaj trend već mjesecima muči britansku Vladu, jer ondje je službeno zabilježeno već pet smrtnih slučajeva mladih koji su prihvatili izazov.

– Jedan od njih je Bradley Eames (20). Količina alkohola kojeg je u organizam unio u kratkom roku, za njega je bila smrtonosna. On je, naime, popio gotovo litru gina. Nekoliko trenutaka nakon što je ispio izazov stavljen pred njega i objavio snimku svog pothvata na društvenim mrežama, žalio se na bol u trbuhu. Ubrzo je preminuo – objavljeno je na Dnevnik.hr, kao i da britanska policija istražuje slučaj smrti 29-godišnjeg Stephena Brooksa iz Cardiffa, koji je popio gotovo pola litre votke naiskap.

Preminuo je i mladi Britanac Isaac Richardson, nakon što je napravio koktel miješajući vino, whisky, votku i lager, kao i 19-godišnji Johnny Byrne iz Irske koji se tijekom izazova bacio pijan u rijeku te se utopio.
– Kada jednom dospije u krv, alkohol se uvijek razgrađuje istom brzinom i na to se ne može utjecati, stoga su vrlo opasna brza ispijanja većih količina alkohola i posljedično trovanje alkoholom – upozorila je dr. Iva Pejnović Franelić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Dnevnik.hr.

Koprivnički se tinejdžeri za sada drže pive. Pola litre te alkoholne tekućine ispijaju na iskap te po pravilima igre snimaju tu radnju, a potom kandidiraju nova tri prijatelja. No bez obzira što je manji šok za organizam ispijanje pola litre pive nego žestokih alkoholnih pića, možda bi bilo dobro zaustaviti „igru” prije no što za nekoga bude prekasno.

čitam...