PARLAMENTARNI IZBORI

Sobota, Felak, Poljak i Sonja Celiščak kandidati su županijskog HDZ-a za izbore, čeka se odluka središnjice

Tijekom idućeg tjedna očekujemo konzultacije i razgovore sa središnjicom. Vjerujemo da će prepoznati naš trud i angažman te da ćemo opravdati povjerenje predsjednika stranke Andreja Plenkovića, kao i same središnjice stranke, rekao je Sobota.

13:26h
0
Foto: Jurica Karan
Damir Felak (lijevo) i Darko Sobota (desno) // Foto: Jurica Karan

Predsjednik Zoran Milanović objavio je kako će građani 5. srpnja ići na parlamentarne izbore. Znak je to koji su stranke čekale i koji, zapravo, označava početak kampanja. Koprivničko-križevački HDZ danas je održao konferenciju na kojoj je šef ogranka Darko Sobota objavio kako će danas u središnjicu stranke, u Zagreb, poslati prijedlog kandidata i kandidatkinja za II. izbornu jedinicu za Hrvatski sabor.

Riječ je još uvijek aktualnom zastupniku te potpredsjedniku županijskog HDZ-a Damiru Felaku, načelniku općine Sveti Petar Orehovec Franji Poljaku, zatim Sonji Celiščak kao predsjednici stranačke mladeži te Darku Soboti, predsjedniku županijske organizacije i zamjeniku župana Koprivničko-križevačke županije.

– Tijekom idućeg tjedna očekujemo konzultacije i razgovore sa središnjicom. Vjerujemo da će prepoznati naš trud i angažman te da ćemo opravdati povjerenje predsjednika stranke Andreja Plenkovića, kao i same središnjice stranke – rekao je Sobota.

Franjo Poljak // Foto: Sanjin Bojić

“Smatra li Ostojić da smo mi restartirani ili retardirani?”

Oporbenu koaliciju Restart na parlamentarnim izborima predvodit će SDP na čelu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem koji je uz potpredsjednika Rajka Ostojića protekli vikend posjetio Koprivnicu.

– Vjerujemo da će građani prepoznati našu stranku i ljude koji vode i vodit će Hrvatsku te našeg predsjednika Plenkovića kao staloženog i mirnog čovjeka koji sa svojim timom vodi brigu o zdravlju građana. Za razliku od predsjednika Bernardića i njegovih kolega, među kojima je i Ostojić koji iznosi teške optužbe i laži. Svojim istupima odaje veliko nepovjerenje i nesigurnost u sve institucije. Ne znam bismo li trebali biti počašćeni dolascima Ostojića, čovjeka kojega, kao ni Bernardića, na ovim prostorima nije bilo gotovo četiri godine. Nisu dolazili kad smo mi, uz Vladu HDZ-a i koalicijske partnere, gradili Koprivničko-križevačku županiju – rekao je Sobota.

Gradsko vijeće
Sonja Celiščak // Foto: Ivan Brkić

Predsjednik županijskog HDZ-a govorio je napretku Opće bolnice dr. Tomislav Bardek čiji je ravnatelj dr. Mato Devčić također prisustvovao konferenciji, a u koju je, rekao je, Vlada uložila 90 milijuna kuna. Između ostaloga, naveo je energetsku obnovu praonice i paviljona, izgradnju pedijatrije i dnevne bolnice.

– O čemu to gospodin Ostojić nama govori kada dođe na prostore županije? Smatra li on da smo mi, Podravci i Prigorci, restartirani ili retardirani? Uvjerava nas u nešto što nije istina, obmanjuje se javnost – smatra Sobota.

Tijekom obraćanja govorio je i o iskoristivosti europskih fondova, projektu aglomeracije, izgradnji škola i vrtića, pruzi Križevci – Koprivnica – mađarska granica, kao i o brzoj cesti čiji će natječaj, prema Sobotinim riječima, biti završen do kraja mjeseca, nakon čega slijedi odabir ponuđača.

– Da nije bilo ove Vlade, ne bi bilo niti projekata. To se ne spominje, kao da je normalno. Bernardića i Ostojića nije bilo dok smo te projekte pripremali i s Vladom realizirali ili ćemo ih realizirati – istaknuo je Sobota, dodavši kako je Vlada mjerama spasila poduzetništvo.

Foto: Ivan Balija
Damir Felak // Foto: Ivan Balija
“Nijedna politička opcija, pa ni HDZ, nije mogla utjecati na ulazak koronavirusa u Hrvatsku.”

Riječ je, potom, preuzeo Felak, rekavši kako se Vlada susrela s dva problema s kakvima nijedna druga dosad nije – pandemija koronavirusa Agrokor.

– Ova je godina sasvim drugačije zamišljena, od predsjedanja Europskom unijom do boljih gospodarskih rezultata. Fiskalno je trebala biti završena s plusom, no neće se ostvariti zbog ogromnih troškova pandemije. Nijedna politička opcija, pa ni HDZ, nije mogla utjecati na ulazak koronavirusa u Hrvatsku. Agrokor je nešto što je tinjalo niz godina, a na naplatu došlo je ovoj Vladi, ni krivoj ni dužnoj. Uostalom, Agrokor nije otišao u stečaj, radna su mjesta sačuvana, dobavljači su plaćeni, većina tvrtki Agrokora dobro funkcionira. U svemu tome Vlada HDZ-a odigrala je veliku ulogu. Vlada je dala odličan odgovor na oba izazova – riječi su još uvijek aktualnog saborskog zastupnika.

Gledajući lokalno, Felak je o spomenutim projektima, odnosno ulaganjima rekao kako su možda i najveća u Hrvatskoj.

– Postavio bih pitanje gradonačelniku Mišelu Jakšiću. Što Koprivnica novcem iz Proračuna gradi i radi na dobrobit građana? U jednom je trenutku, govoreći o Domu za starije i nemoćne, rekao kako se Koprivnica doslovno raspada. Točno, Koprivnica se raspada. Prođite centrom grada, bit će jako dobro ako ne slomite nogu na pločama na gradskom trgu. Koliko je neasfaltiranih cesta po prigradskim ulicama? – upitao je Felak, nastavivši.

– Izgradnjom pet školskih-sportskih dvorana mislim da će sve veće općine imati dvorane. U Koprivnici još imamo školu sa 600-700 učenika koja nema dvoranu. Nije li to sramota? Proziva se Vladu, lokalni HDZ, Županiju, a ne bi počistili u svojem dvorištu ono što ne valja. Treba nešto učiniti, Koprivnica na čelu sa sadašnjim gradonačelnikom, a mislim da je to samo nastavak gradonačelnika i gradonačelnica prije, propada. Ne događa se ništa, nema novih gospodarskih subjekata. Da nema Podravke, koprivnički Proračun bio bi u velikim problemima. I ovako jest, iz izvornih sredstava ne radi se ništa, troši se samo na plaće i materijalne troškove. Ono što se radi, financira se najvećim dijelom iz sredstava Europske unije. Kada je gradonačelnik Koprivnice bio u ministarstvu i pitao kada će se graditi brza cesta? Ja to pitam svakoga mjeseca – izjavio je Felak, uvjeren kako će se dionica ceste ove godine početi graditi prema Kloštru Vojakovačkom, a zatim i dalje.

čitam...