Sobota: Kukuriku Vlada rasprodaje javna dobra kako bi ostala na vlasti

11:28h
0
Darko Sobota

Na konferenciji za novinare u Đurđevcu, Darko Sobota (HDZ), zamjenik župana, je osudio nove poteze Vlade.

– Vlada po hitnom postupku priprema Zakon o strateškim investicijskim projektima RH u kojem je ostavljena mogućnost da se jednostavno, bez Sabora ili javne rasprave ukine status javnog dobra – šumama, vodama, raznim zemljištima, vodovodima, priobalju, otocima, rudnim bogatstvima, kulturnim dobrima, javnim cestama i željeznici, a sve u cilju da se „dogodi strateška investicija”. To naravno ostavlja veliki prostor za manipulacije i samovoljne odluke – kazao je on.

Napomeuo je kako je 20 najvećih javnih tvrtki, u prvih devet mjeseci 2012. godine ostvarilo  gubitak preko 257 milijuna kuna, za razliku od 2011.godine kada su te tvrtke za državu zaradile 557,9 milijuna kuna.

– U tom kratkom razdoblju dugovi su ekstremno narasli za čak 3,8 milijardi kuna, što jasno dokazuje činjenicu o nestručnom i nekopetentnom kadru koji upravlja našom državom – ustvrdio je Sobota.

Istaknuo je da nakon neuspjelog, dugo najavljivanog tsunamija investicija javnih poduzeća koji je trebao preokrenuti galopirajuće trendove nezaposlenosti, Kukuriku Vlada po hitnom postupku pokušava progurati Zakon koji će omogućiti prodaju javnih dobara privatnim investitorima te ostalih nekretnina u vlasništvu države – ne bi li možda oni i pod cijenu prodaje nacionalnog blaga pokrenuli investicijski ciklus.

– U tom očitom nedostatku kvalitetnih rješenja za pokretanja pozitivnih gospodarskih trendova i produktivne ekonomije, Vlada uz antipoduzetničku poreznu agresiju poseže za jednokratnom prodajom nacionalnog blaga – HPB-a, Croatia osiguranja i Hrvatskih autocesta kako bi zakrpali rupe u proračunu, ne vodeći računa o tome da ćemo tako uz financijsku izgubiti i cestovnu neovisnost – rekao je Sobota.

Zaključio je da se na tragu toga, HDZ oštro protivi i najnovijem prijedlogu Zakona koji pod krinkom olakšanja realizacije papirnatog dijela omogućava i izdvajanja javnih dobara RH. Šume, vode i poljoprivredno zemljište su nacionalno bogatstvo i zasigurno posljednja linija obrane hrvatskog suvereniteta!

U tom kontekstu slažemo se i stavom HBK da se preinače rokovi za javnu raspravu jer je sadašnji hitni postupak nepravedan prema narodu – ustvrdio je Sobota.