PODRAVSKO-PRIGORSKI HDZ

Sobota o 22 milijarde EU novca, budućnosti Podravke i svom saborskom djelovanju: Moj će doprinos biti značajan

Najavio je kako će nastojati da se priča oko Piškornice završi, kao i prigotovljavanje sportskih dvorana, a posebno važnim smatra uvođenje jednosmjenske nastave. Dotaknuo se i Podravske magistrale, projekta koji se "konačno mora staviti na stol", koja bi se barem trebala sanirati kako bi se njome sigurno putovalo, kao i zdravstvenoga, socijalnoga i drugoga života.

16:00h
0
Foto: Ivan Balija
Damir Felak, Darko Sobota i Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

Što Hrvatskoj znače 22 milijarde eura koje će dobiti od Europske unije u narednih sedam godina bilo je prva tema današnje konferencije Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednik županijskog ogranka, ujedno i saborski zastupnik, Darko Sobota kazao je kako je to velika prilika za sve, pa tako i za podravsko-prigorsku županiju. Radom i projektima, kazao je, imaju mogućnost povući novac. Od ukupnog iznosa, devet milijardi predviđeno je za sanaciju posljedica koronavirusa, dok je ostatak namijenjen ostalim aktivnostima.

– Možemo biti zadovoljni da su u našoj županiji nemala sredstva iskorištena za razvoj i standard života. Ovo je nova prilika, veliki infrastrukturni projekt izazivaju pažnju cijeloga stanovništva. Moramo ih završiti kako i priželjkujemo – naglasio je Sobota.

Foto: Ivan Balija
Štefica Sirutka // Foto: Ivan Balija

Načelnica općine Đelekovec Štefica Sirutka smatra kako bez EU fondova i resornih ministarstva ne mogu puno napraviti. No, prema njoj, to ne znači da su općine nesposobne.

– Imamo spremne projekte za povlačenje novca, samo čekamo trenutak kada ćemo se moći kandidirati. Puno nam znači kada znamo da netko misli na živote mještana – kazala je Š. Sirutka.

Foto: Ivan Balija
Božica Trnski // Foto: Ivan Balija

Na čelu općine Hlebine jest Božica Trnski koja je kazala kako je u tijeku osam projekata financiranih iz europskih, županijskih i sredstava ministarstava.

– Dolazim iz općine koja predstavlja kulturnu baštinu županije. Jedan od najvećih projekata jest nadogradnja galerije, a tu su i aglomeracija ili jaslice u Hlebinama. Projekti ne bi bili provedeni da nije bilo izdašne pomoći s obzirom na naš proračun. Ovo je pogled u budućnost, iskorak – vjeruje B. Trnski.

Foto: Ivan Balija
Mirko Perok // Foto: Ivan Balija

Mirko Perok, načelnik općine Virje, tvrdi kako maksimalno koriste dostupna sredstva. Aktualan je, ponovio je, projekt aglomeracije. Usto, tu je i spremni projekt sanacije divljeg odlagališta komunalnog otpada.

– U planu je uređenje muzeja, knjižnice i čitaonice za koji imamo građevinski dozvolu, zatim parkova i ulica. Predstoji nam, dakle, uređenje ulica i zelenih površina. Nastojat ćemo izvući što više sredstava, resorna ministarstva i županija uvijek su bili uz nas – dodao je Perok.

Foto: Ivan Balija
Siniša Pavlović // Foto: Ivan Balija

Načelnik Siniša Pavlović kazao je kako njegova općina Kloštar Podravski prije prethodne Vlade bila jedna od najnerazvijenijih u Hrvatskoj.

– Danas se to ne može reći. Puno je uloženo u ceste, idemo s projektom školsko-sportske dvorane i projektom aglomeracije. Niz projekata je završen, puno radimo na demografiji zahvaljujući Vladi. Nadam se da ćemo u sklopu nove financijske omotnice ići u realizaciju ostalih projekata kojih preko 20 imamo u pripremi – pojasnio je Pavlović.

Foto: Ivan Balija
Krešimir Matijašić // Foto: Ivan Balija

Aglomeracija Koprivnica i izgradnja drugog kolosijeka kapitalni su projekti koji se razvijaju i na području općine Peteranec. Načelnik Krešimir Matijašić potom se dotaknuo drugih projekata, od biciklističkih staza do sanacije odlagališta otpada, pa i drugih koje će financirati EU fondovima.

– Tu su i škole te vrtići. Puno se uložilo. Nadam se da ćemo napraviti još i više – rekao je Matijašić, zahvalan županiji i resornim ministarstvima.

Foto: Ivan Balija
Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Koprivnica te predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Križevci, u kontekstu bolnice spomenuo je 80 milijuna kuna vrijedne i dovršene investicije.

– Pripremamo se za novo europsko proračunsko razdoblje. Moram naglasiti kontinuitet Vlade, saborski zastupnici vrijedno rade. Vjerujem da ćemo u narednom razdoblju polučiti jednake, pa i bolje rezultate – siguran je Devčić.

Sobota: “Vjerujem da ćemo privući puno sredstava.”

Druga tema o kojoj su navedeni govorili bile su aktualne stranačke aktivnosti, s fokusom, dakako, na Hrvatski sabor čiji je dio, od ovoga saziva, i Sobota. Podsjetimo, u prošlome sazivu dio sabora bio je danas također prisutni potpredsjednik županijskog HDZ–a Damir Felak.

– Siguran sam da ću svoju dužnost obnašati časno i na dobrobit svih stanovnika županije. Sabor je konstituiran, ideja i planova s područja naše županije ima mnogo. Moj će doprinos biti značajan, posebno uz pomoć čelnika lokalne samouprave. Vjerujem da ćemo privući puno sredstava – rekao je Sobota koji smatra kako će biti potpredsjednik jednoga odbora te tako zastupati stanovništvo županije.

Foto: Ivan Balija
Damir Felak (lijevo) i Darko Sobota (desno) //Foto: Ivan Balija

Na pitanje novinara o brzoj cesti kazao je kako je priča uvijek aktualna. Siguran je kako će ostvariti rečeno, a to je da će cesta već ove jeseni, odnosno najkasnije do proljeća, do Vojakovačkog Kloštra krenuti.

– Kada govorimo o Podravci, teško mi je iz ove perspektive govoriti o prodaji udjela. No, predviđam kako se ništa neće dogoditi, već će Podravka ostati u ovakvome vlasništvu u kakvome je i danas – riječi su Sobote.

Između ostaloga, najavio je kako će nastojati da se priča oko Piškornice završi, kao i prigotovljavanje sportskih dvorana, a posebno važnim smatra uvođenje jednosmjenske nastave. Dotaknuo se i Podravske magistrale, projekta koji se “konačno mora staviti na stol”, koja bi se barem trebala sanirati kako bi se njome sigurno putovalo, kao i zdravstvenoga, socijalnoga i drugoga života.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija