Kandidatkinja za dogradonačelnicu Krešimira Papca

Sonja Celiščak (HDZ): Otvaranje Ureda za mlade sa svrhom sveobuhvatne brige za mlade, od obrazovanja do zapošljavanja, bit će moj prvi potez

U roku od 60 dana od preuzimanja gradske vlasti, jedan gradski vrtić osposobit će se da radi u popodnevnoj smjeni da bismo i roditeljima koji ne rade samo u jutarnjoj smjeni izašli ususret, kaže Sonja Celiščak.

13:39h
0
Krešimir Papac i njegovi zamjenici Sonja Celiščak i Ivica Suvalj // Foto: Matija Gudlin

Povodom nadolazećih lokalnih izbora, razgovarali smo sa Sonjom Celiščak, mladom zamjenicom HDZ-ovg kandidata za gradonačelnika Koprivnice Krešimira Papca.

Koje su Vaše prednosti koje idu u prilog tome da ćete, ukoliko postanete dogradonačelnica Koprivnice, dobro obavljati posao?

Nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, zaposlila sam se u jednoj od Big4 revizorskih kuća u svijetu, Deloitteu. Tijekom dvije godine u Deloitteu stekla sam mnogobrojna znanja iz područja financija, računovodstva i prava u bankarskim, osiguravajućim, farmaceutskim i prehrambenim sustavima. Karijeru sam nastavila u Podravki, u sektoru Korporativno računovodstvo i porezi gdje sam zadužena za praćenje računovodstvenih standarda i politika te sastavljanje financijskih izvještaja. Svoje znanje redovito nadograđujem kroz ACCA edukaciju nakon koje ću steći zvanje međunarodnog revizora i računovođe. Sve navedeno pomoći će mi da se u Gradu uhvatim u koštac s financijskim problemima, da detaljno analiziram proračun i donosim prijedloge vezane uz financijska područja. S obzirom da je posao dogradonačelnice Koprivnice ujedno i politička funkcija, znanja i alati koje sam stekla kao polaznica 10. generacije Političke akademije uvelike će mi pomoći. Brojna poznanstva stečena na akademiji doprinijet će širenju suradnje Koprivnice i drugih gradova.

Na koji način mislite zadržati mlade u Koprivnici? Što im konkretno možete ponuditi?

Foto: Matija Gudlin

Otvaranje Ureda za mlade bit će moj prvi potez. Svrha će mu biti sveobuhvatna briga o potrebama mladih ljudi, počevši od obrazovanja i u konačnici do zapošljavanja. Ured za mlade prikupljao bi informacije o trendovima na tržištu rada, kreirao projekcije nekoliko godina unaprijed i sukladno rezultatima provedenih istraživanja usmjeravao mlade u Koprivnici na odabir daljnjeg školovanja kako bi im se po završetku obrazovanja osigurala radna mjesta. Mladima treba omogućiti da slobodno izražavaju svoje stavove, mišljenja i ideje kako bi bili aktivni sudionici u stvaranju nove i bolje Koprivnice. Važno je čuti njihov glas i njihove potrebe u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, kulture i sporta. Mlade ćemo poticati na vlastiti dom kroz prodaju parcela u iznosu do 50% manjem nego do sada. Poticat ćemo domaću proizvodnju i mlade obrtnike povlačenjem većih sredstava iz EU fondova. S ciljem ohrabrenja mladih da se uključe u poduzetništvo, razvit ćemo koncept dugoročnih koncesija za jednu kunu po parceli gradskih zemljišta, u poduzetničkoj zoni Dravska i zoni Radnička, uz uvjet investitoru da će 80% zaposlenika činiti građani grada Koprivnice. Što se tiče ostalih planova povećat ćemo iznos stipendija studentima, učenicima i poslije diplomantima, mladima ćemo dati mogućnost da se što više uključe u aktivnosti Grada Koprivnice i prigradskih naselja, pomladit ćemo upravljačke strukture Grada Koprivnice i uključiti mlade u osmišljavanje drugačijeg ustroja Doma mladih Koprivnica prilagođenog njihovim potrebama.

U gradu nedostaje vrtića, ali i škola, nekima je potrebna obnova. Kakvi su planovi po tom pitanju, što će se promijeniti ako postanete zamjenica gradonačelnika?

Zdravlje naših najmlađih mora nam biti na prvom mjestu. Kada postanem zamjenica gradonačelnika, prvo ću pokrenuti rekonstrukciju zgrada dječjih vrtića pokrivenih azbestnim pločama. U roku od 60 dana od preuzimanja gradske vlasti, jedan gradski vrtić osposobit će se da radi u popodnevnoj smjeni da bismo i roditeljima koji ne rade samo u jutarnjoj smjeni izašli ususret. U suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom i Vladom intenzivirat će se realizacija projekta izgradnje Obrtničke škole. Ono što nam je prioritet jest i uvođenje jednosmjenske nastave, a da bi to bilo izvedivo izgradit ćemo osnovnu školu sa sportskom dvoranom i vrtićem u Podolicama.

U nedjelju su izbori. Što biste poručili biračima- zašto da glasaju za Krešimira Papca, kandidata za gradonačelnika uz vas, kao kandidatkinju za zamjenicu gradonačelnika te Ivicu Suvalja, kandidata za zamjenika?

Krešimir Papac ima bogato iskustvo, znanje te sve sposobnosti koje su potrebne za vođenje grada. Ivica Suvalj zrači velikim entuzijazmom i žarom za pozitivnim promjenama u gradu. Ja sam tu za mlade, želim da znaju da će imati osobu koja će se izboriti da se njihove želje ispune. Zbog toga pozivam sve građanke i građane Koprivnice da izađu na izbore 21. svibnja i zaokruže listu broj 5 i tako odaberu naš tim i bolje sutra za Koprivnicu.