12 C
Koprivnica
Subota, 3. lipnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
tema dom zdravlja

ŠOU NA SKUPŠTINI Krajina: Otjerali ste medicinsku sestru iz stana, Kešer: Drago mi je što idete u mirovnu
Š

Ne propustite

Poslovanje Doma zdravlja u prošloj godini, obilježenoj pandemijom, iznijela je ravnateljica Marija Krajina, a na što je Mladen Kešer imao niz primjedbi.

U ime kluba SDP-a zatražio je raspisivanje natječaja za ambulante u selima, na što mu je kasnije ravnateljica M. Krajina odgovorila kako “izvješće nije pročitao, ne zna koliko pacijenata ambulante imaju, a da su natječaji otvoreni cijele godine za sve nepopunjene ambulante, i to do njihova popunjenja.”

– Kalnik, kao brdsko-planinska općina ima glavarinu 65 tisuća kuna mjesečno. Ako to liječnik ugovori s HZZO-om, tada liječnik opće prakse dobiva tu glavarinu kojom plaća svoju plaću, režije, troškove djelatnika, grijanja, održavanja, čišćenja… Ne plaća najamninu jer su ambulante napravili baš ti seljaci. Naš doktor u Kalniku imao je jednu zaposlenu medicinsku sestru, platio je sve troškove, a interesantno je što je od Doma zdravlja dobio suglasnost da može sklopiti s HZZO-om. Možda ne baratam terminologijom, ali zna se s kim mora sklopiti ugovor. Živio je na Kalniku, otišao u mirovinu i od onda nismo imali liječnika pod krinkom da nitko ne želi raditi u seoskoj ambulanti. Tada je doktor opće prakse, pod upravom gospođe Krajina, upravljao s dvije ambulante u Kalniku i Glogovnici. Svakoj pripada 65 tisuća kuna, što je 130 tisuća. Kada bismo uzeli sve troškove, dogodi se da iznose 40 tisuća kuna. Županijskom Domu zdravlja ostaje 90 tisuća kuna. To je ono što je rekla gospođa Krajina da nitko ne želi raditi za tu siću. Pa naravno da neće, neće raditi u seoskoj ambulanti – govorio je Kešer.

Da nijedan od Kešerovih navoda nije točan, dakle, odgovorila je ravnateljica koprivničko-križevačkog Doma zdravlja.

– Izvješće nije pročitao i ne zna koliko ambulante imaju pacijenata, a njegova ima 692. Za tu ambulantu dobiva se od 28 do 30 tisuća kuna. Kakvih 60 i 80 tisuća kuna? Svi bismo mi rado takvu glavarinu. Maksimalno 50 tisuća ima privatnik, odnosno i mi, ako je ambulanta u sklopu Doma zdravlja. Dobili ste stalnu liječnicu, to niste spomenuli, natječaje ne pratite, a otvoreni su cijele godine za sve nepopunjene ambulante. Dosad je išla liječnica iz Glogovnice, mjesta koje isto ima 600 i više pacijenata. Maksimalni broj je 2230 pacijenata. Nemojte mi vrtjeti glavom, znam to bolje od vas. Ništa točno niste rekli, ništa niste učinili sve ove godine, nikakav kontakt s Domom zdravlja. Što je bilo prošle godine? Rekli ste da ćete napraviti centralno grijanje, a mi smo zadnji čas drva kupili – žustro je odgovorila M. Krajina, dok je Kešer pokušavao upasti u riječ, u čemu ga je spriječio predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

Zaključila je kako takve kritike nisu na mjestu, napomenuvši kako se sve radi po zakonu.

– Dom zdravlja ima pravo zadržati 25 posto od određene djelatnosti. Sve ostalo može ići u privatnu ordinaciju. Takve kritike nisu na mjestu, posebno kada se ne razumijete u zdravstvenu zaštitu, a to sam osjetila sve ove godine dok sam bila ravnateljica, a vi načelnik općine Kalnik – riječi su ravnateljice.Njihova se poprilično duga i žustra rasprava na ionako iznimno dugoj sjednici Skupštine nakratko nastavila Kešerovom replikom.

– Gospođa Krajina vodi Dom zdravlja i uopće ne zna, jer nije bila na Kalniku, da je Općina napravila fasadu, uredila centralno grijanje, napravila i uredila stan, uredila unutrašnjost zdravstvene ambulante. Ne zna da se dvije godine ne grijemo na drva, nego pelete. Ni u jednom me dijelu niste povrijedili, ali ste me razočarali. Sretan sam što idete u mirovinu – na kraju svega rekao je Kešer.

M. Krajina je, prije no što je Felak kazao kako neće dozvoliti daljnju raspravu, govorila kako “nije istina da nikad nisam bila na Kalniku”, iako je “istina da zadnjih godinu dana nisam bila.”

– Stan ste uredili, a medicinsku sestru koja je tamo stanovala godinama istjerali iz stana i napravili masu loših stvari – za kraj je kazala.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

odlično

FOTO/VIDEO Veličanstveni vatromet i odličan koncert Marka Kutlića zagrijali posjetitelje za još dva dana Spravišča

Brojni posjetitelji stigli su na Križevačko veliko spravišče koje se ove godine održava 55. put po redu. Manifestacija je svečano...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti