Najveći ulični festival

Špancirfest donosi vrhunske koncerte, nevjerojatne performanse i svjetsku mega atrakciju, pogledajte bogat program

Ovogodišnji Špancirfest donosi više od 400 različitih sadržaja, koncerata, performansa, kreativnih radionica, predstava, uličnih nastupa i izložbi uz bogatu gastronomsku te prodajno izložbenu ponudu na svih 35 hektara povijesne jezgre Varaždina.

17:30h
0
Foto: arhiva

U kolovozu se u Varaždinu održava Špancirfest, omiljeni i najveći hrvatski ulični festival, koji je svake godine sve bogatiji, raznolikiji i bolji.

Već 19. izdanje popularnog Špancira rasporedit će se od 18. do 27. kolovoza i donijet će zabavu za sve uzraste, koncerte, atrakcije, ulične performanse i sve ostalo zbog čega gosti iz cijele Hrvatske i svijeta hrle u Varaždin svakog ljeta.

Ovogodišnji Špancirfest donosi više od 400 različitih sadržaja, koncerata, performansa, kreativnih radionica, predstava, uličnih nastupa i izložbi uz bogatu gastronomsku te prodajno izložbenu ponudu na svih 35 hektara povijesne jezgre Varaždina. Doslovno cijela pješačka zona grada, njegove ulice, trgovi, parkovi i perivoji pretvorit će se u veliku pozornicu na otvorenome, a pojedini dijelovi programa će se sadržajno i terminski nadopunjavati, kako bi posjetitelji mogli sudjelovati u što većem broju sadržaja.

Glazba je uvijek jedan od vrhunaca festivala, a ove godine neće biti pozornice kod Starog grada. Ipak, tu su četiri zasebno glazbeno profilirane pozornice: Kraljevska zona, vila Bedeković, Trg Miljenka Stančića i Trg kralja Tomislava (Korzo), tako da koncerata neće nedostajati.

Pročelja varaždinskog Korza, srca grada, pretvorit će se u multimedijalno platno uz svirke Songkillersa, Natali Dizdar, Nole, Cat pawsa, Soul sistersa i drugih, a popularni Stančić donosi imena poput Nikole Marjanovića, Mangroovea, Grette, Marka Louisa i Jakše Jordesa te će ugostiti i DJ-e.

Pozornica kod vile Bedeković donosi mješavinu koncertnog i kazališnog programa uz koncerte publici uvijek dragog Massima, sevdah atrakcije Bože Vreće, klapa Maslina i Contra s gostom Harijem Rončevićem, nevjerojatnih a capella Voca People iz Izraela te Sudar percusssiona. Uz koncerte, kod vile Bedeković će predstave igrati Histrioni i Moruzgva, a za još smijeha pobrinut će se i stand-up komičar Ivan Šarić. Samo na ovoj pozornici naplaćivat će se nastupi (koncerti po 50 i 70 kn, a predstave 40 kn), zbog ograničenog broja posjetitelja, dok su na svim ostalima besplatni.

Na ulicama i trgovima Špancirfesta odigrat će se 60-ak uličnih programa nekih od najzanimljivijih uličnih umjetnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Velike Britanije i SAD-a, uličnih glazbenika i ostalih performera, koji svoju umjetnost predstavljaju u izravnom kontaktu s publikom. Za glazbu na ulici pobrinut će se mladi, talentirani izvođači odabrani kao Heroji ulica Špancirfesta, a kao i uvijek, posebne lokacije rezervirane su za jam-sessione.

Architects of Air // Foto: varazdinski.rtl.hr

Na Kapucinskom trgu gostovat će, prvi puta u Hrvatskoj, mega-atrakcija Architects of Air. Riječ je o kupolama visokim i do 10 metara, ukupne površine 1400 četvornih metara s mnoštvom tunela koji zahvaljujući svjetlosnim efektima posjetiteljima pružaju nesvakidašnji doživljaj istraživanja labirinta. Architects of Air dosad su gostovali u 40 država na pet kontinenata, a na Kapucinskom trgu pružit će sate i sate užitka za sve generacije.

Moto Špancirfesta glasi “Pokreni svoju kreativnost” tako da festival ponovno donosi pregršt kreativnih programa poput Kreativnice u posebno uređenoj Uskoj ulici s 20-tak dizajnera svih grana dizajna, iznimno posjećenog i popularnog Parka kreative s brojnim radionicama, predstavama i glazbom za djecu i mlade.

Architects of Air // Foto: varazdinski.rtl.hr

Tu je i posebni program radionica za odrasle na temu Akupunkture grada, multimedije ili novih tehnologija, a novost je Špancir-art ulica smještena u Školskoj ulici, koja će postati atelje varaždinskih umjetnika na otvorenom. Kreativnost Špancirfesta odrazit će se i u instalacijama iz zraka poput stopalica, cipela, visećih ilustriranih lampi te ponovnim postavljanjem omiljenog motiva za fotografiranje – divovskog natpisa Špancirfest, koji je poslužio kao pozadina tisućama foto-uspomena prošle godine.

Nezaobilazni dio Špancirfesta su i brojni izlagači koji se posjetiteljima predstavljaju svojim proizvodima, suvenirima ili ponudom autentičnih gastronomskih delicija. Više od 100 izlagača predstavit će svoju ponudu koja obuhvaća širok raspon od tradicijskog do suvremenog stvaralaštva.

Kraljevska zona, nezaobilazno mjesto susreta zabave, gastronomije, glazbe, plesa i druženja postaje svojevrsno srce Špancirfesta koje donosi bogati glazbeni program na jedinstvenoj pozornici u Hrvatskoj, smještenoj u perivoju varaždinskog Staroga grada, između njegovih zidina i zapadnog bedema.

Foto: Press

Tijekom dana, Kraljevska zona bit će prostor za ugodno druženje uz ponudu najboljih hrvatskih street food restorana, biranih vinskih i pivskih etiketa te kreativne sadržaje u Arts&Crafts zoni. Popodnevni, večernji i noćni program donosi koncerte i nastupe DJ-a, podijeljene u nekoliko zanimljivih cjelina. Vikendom će se tijekom dana plesati uz Funky Lunch Time s Hrvatskom Funk Delegacijom, a preko tjedna na Swing Dinner Time by Gadjo Manouche & Guests. Večernji glazbeni program donosi Stars Night s nastupima najboljih tribute bendova poput Beyonce Tribute, Abba Real Tribute, Queen Tribute, Beatles Tribute, Michael Jackson Tribute, James Brown tribute band te svakodnevnim nastupima bendova s varaždinske scene. Špancirfest klub noćni je vikend after program s DJ-ima poput Tome Ricova, Tome in der Mühlena, Gramophonedzie, Diskobajagi ili varaždinskih DJ-a, a tu su još i koncerti Kojota i Vatre, DJ program ex-Yu glazbe, Đipsiraj, Club EX revival i još mnogo, mnogo toga.

Špancirfest u deset dana trajanja posjeti više od 150 tisuća posjetitelja, a ne sumnjamo da će ih i ove godine biti barem toliko, koji će u ovako bogatom programu naći nešto za sebe.

čitam...