“Šparna” buduća Palača pravde

07:11h
0
120809-palaca-pravde

Izgradnja palače pravde došla je do faze u kojoj će se, nakon radova u podzemlju, svakog dana lakše vidjeti napredak nad zemljom. da će to biti prva niskoenergetska poslovna zgrada u Hrvatskoj.

Koprivnički dom za pravosudne institucije bit će novost i na državnoj razini; grijanje u ovoj zgradi bit će kompletno na obnovljivim izvorima, znači bez plina, rekla nam je pročelnica za izgradnju grada i upravljanje imovinom Jasna Golubić.

Ova zgrada imat će odlike niskoenergetske, s potrošnjom energije manjom od 15 kilovat sati po kvadratnom metru godišnje, uz ugradnju sustava koji su dokazani u inozemstvu.

– To su termotehnički sustavi koji kod nas još nisu primjenjivani, a rade na osnovi iskorištavanja topline podzemne vode preko toplinskih dizalica topline, objasnila je pročelnica Golubić.

Podsjetimo, palaču pravde Grad Koprivnica se obavezao izgraditi i dati državi u zamjenu za bivšu vojarnu. Izgradnja će koštati oko 30 milijuna kuna, a Gradsko je vijeće odlučilo novac osigurati kreditnim zaduženjem. Iako su radovi zbog dvije naknadno povučene žalbe počeli s 3,5 mjeseca zakašnjenja, ovo će zdanje vjerojatno biti gotovo do kraja godine.

Izvor: Radio Drava

čitam...