Spomenička renta plaćat će se nakon desetljeća odgode

08:24h
0
Gradska vijećnica u Koprivnici

Tvrtke i obrti u Koprivnici koji se svojim gospodarskim djelatnostima bave u prostorima proglašenima nepokretnim kulturnim dobrima ili na području kulturno-povijesne cjeline, od nove godine plaćat će spomeničku rentu. Taj namet utvrđen je kao obveza još 2004-te Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, koji iznos rente određuje u rasponu od jedne do sedam kuna mjesečno po kvadratu korištene površine. U primjeni na koprivničkome primjeru određene su cijene od kune, tri i pet, koje će se plaćati ovisno o vrsti djelatnosti. U uvodnom obrazloženju, gradonačelnica Vesna Želježnjak podsjetila je da se renta počinje plaćati nakon punog desetljeća odgode.


– Taj zakon vrijedi od 2004., znači ide s 10 godina zakašnjenja, mi smo novac ostavili našim obrtnicima i svima onima koji se nalaze u ovom užem dijelu grada. Isto tako moram napomenuti da ćemo napraviti i reviziju obuhvata područja, ali to ćemo tijekom 2015. još vidjeti – kazala je gradonačelnica.

Laburist Siniša Kavgić na prijedlog je imao dva amandmana; prvim je tražio da se banke i druge novčarske tvrtke poput mjenjačnica i štedno-kreditnih zadruga stave u grupu s najvišom cijenom spomeničke rente, a drugom izmjenom odluke, unatoč desetljeću odgode primjene naplate Kavgić bi uveo još tri godine poštede od tog izdvajanja.

– S ove govornice se puno puta čulo da trebamo poticati malo i srednje poduzetništvo na sve moguće načine, mi ga potičemo uvođenjem spomeničke rente. Je simbolično jedna kuna, ali je krivo poslana poruka. Uži centar je reprezentativni dio grada, tu bi trebalo biti najviše sadržaja. Sa svakim daljnjim nametom, a ovo je nova uplatnica, bojim se da gubimo kvalitetu na sadržaju – smatra S. Kavgić.

Makar je obrazložio da primjerice ugostitelji plaćaju niz posebnih obaveza, od onih za terase do onih za reklame, a krizno vrijeme srezalo im je promet i jedva preživljavaju, vladajući nisu prihvatili amandman o odgodi početka naplate rente do kraja 2017-te. Ipak, prihvatili su drugi, kojim će novčarske ustanove biti uz kladionice jedine u grupi s cijenom rente od pet kuna mjesečno za kvadrat površine. Odluka je izglasana samo glasovima koalicije koju okuplja SDP. Ipak, treba istaknuti da je koprivničkom odlukom od obveze plaćanja oslobođena proizvodna djelatnost, kao i tradicionalni zanati. Zakon određuje da se prihod od spomeničke rente može koristiti isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, a od prikupljenog iznosa 60 posto ostajat će u gradskom proračunu, dok ostatak ide u državni.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr 

čitam...