EKOLOŠKA UDRUGA ZELENA PIŠKORNICA

Sprema se prosvjed protiv izgradnje RCGO Piškornica, organizatori: Običan čovjek nema korist od Piškornice, ali zato ju imaju lokalni političari

Prosvjedovat će kako bi političarima, predsjedničkim kandidatima, vijećnicima i zastupnicima na svim razinama vlasti i, kako kažu, lokalnim mudrijašima, poslali jasnu i glasnu poruku da ne žele tuđe smeće u svojem dvorištu.

17:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

U četvrtak, 19. prosinca održat će se mirni prosvjed u organizaciji Ekološke udruge Zelena Piškornica iz Koprivničkog Ivanca i to na Zrinskom trgu od 15.30 sati.

Naime, pod geslom “Podravci su protiv izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje
otpadom Piškornica i za plazma tehnologiju zbrinjavanja otpada” spomenuta udruga poziva sve zainteresirane da im se pridruži ako se slažu s njihovim ciljem, a to je zatvaranje i sanacija Piškornice – sanacijskog odlagališta d.o.o. koja već sada, kako kažu, zauzima 11 hektara površine i 35 metara visine.

Kako samo geslo govori, protive se i izgradnji RCGO Piškornica koji je zamišljen kao centar za gospodarenje otpadom na istoj lokaciji za, kako kažu iz udruge, četiri ili čak šest susjednih županija.

Foto: Ivan Balija
Dr. Ivica Jakupić // Foto: Ivan Balija

– Prema novoj budućoj Studiji izvedivosti, koja je u izradi, vrlo vjerojatno i za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku na površini od dodatnih 35 hektara naše plodne podravske zemlje, visine 35 metara i s milijunima tona smeća. Ukupno 46 hektara smeća uz naše domove, vodocrpilište Ivanščak, osjetljivu prehrambenu i farmaceutsku industriju – poručuju iz Udruge Zelena Piškornica.

Ova ekološka udruga napominje i kako su gotovo sigurni da su naše podzemne vode, zemlja i potok Gliboki zagađeni teškim metalima, kao što su arsen, olovo, kadmij, živa i željezo, također i velikim količinama mikroplastike i drugim otrovnim spojevima, bez odgovarajuće ekološke zaštite prirode i lokalnog stanovništva, o čemu je i objavljena znanstvena studija “Oblak zagađenja oko Piškornice”.

Podsjetimo, Udruga Zelena Piškornica dosad je održala nekoliko mirnih prosvjeda radi apela na vlast Županije i Grada Koprivnice. Objavili su devet zahtjeva za zatvaranje i saniranje smetlišta Piškornice i apelirali su na odustajanje od gradnje RCGO-a i predložili  izgradnju novog odlagališta otpada na novoj hidrogeološki povoljnijoj lokaciji.

Također, mještani Općine Koprivnički Ivanec su s posebnim negodovanjem dočekali odluku Ministarstva uprave i Ministarstva okoliša koje ne dozvoljavaju provođenje lokalnog referenduma protiv izgradnje RCGO Piškornica, iako je sakupljeno dovoljno potpisa i to zbog, kako su obrazložili, strateškog interesa Piškornice za Republiku Hrvatsku.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– I dalje nam masovno dovoze tuđe smeće iz susjednih županija i šire iz Hrvatske, godišnje koje istovare praktički pored naših kućnih pragova, a da nas nisu
ništa pitali, a govore nam da živimo u demokraciji. Nikakvu korist nemamo od
Piškornice, niti ikada budemo imali, no neki lokalni političari imaju itekakvu korist
od Piškornice, sjetite se samo Mladena Jozinovića, koji je sam sebi isplatio 1.250.000 kuna bonusa – podsjećaju iz Zelene Piškornice.

Udruga Zelena Piškornica Koprivnički Ivanec predlaže metodu zbrinjavanje otpada u
Hrvatskoj, takozvanom plazma tehnologijom, koja je potpuno ekološka metoda zbrinjavanja otpada kakva se koristi u Japanu.

– Pored velegrada Osake u Japanu postoji pogon koji uspješno i apsolutno ekološki pretvara otpad u zelenu energiju i ostakljeni kamen koji se koristi za izradu nakita i kao
zamjena betonskoj galanteriji. Dnevno se obradi 180 tona smeća bez ikakvih dimnjaka, filtera i bez utjecaja na okoliš koristeći plazma baklje. Primjenom plazma tehnologije nema potrebe za razvrstavanjem otpada osim ako se žele iskoristiti sekundarne sirovine tj. ako je tehnološki proces ponovne uporabe sekundarnih sirovina isplativ – predlažu iz Udruge.

Zbog svega navedenog članovi Zelene Piškornice pozivaju sve građane da im se pridruže 19. prosinca na Zrinskom trgu s početkom u 15.30 kako bi na mirnom prosvjedu političarima, predsjedničkim kandidatima, vijećnicima i zastupnicima na svim razinama vlasti i, kako kažu, lokalnim mudrijašima, poslali jasnu i glasnu poruku da ne žele tuđe smeće u svojem dvorištu.

čitam...
Loading...