udruga loki

Femec: Stambena zajednica osobama s teškoćama u razvoju pruža samostalnost

07:00h
0
Konferencija za novinare u Obrtničkoj školi // Foto: Adela Zember

Osobe s invalididtetom su prve koje treba pitati na koji način žele živjeti odnosno ostati u zajednici. Organizirano stanovanje jedna je od mogućnosti. Ova socijalna usluga pruža im mogućnost da se osamostale, ali i da dobiju potrebnu podršku, rekao je Luka Femec, predsjednik Udruge Loki.

Koprivnička Udruga za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom LOKI u suradnji s Obrtničkom školom Koprivnica provela je projekt Moja kućica, moja slobodica.

Cilj projekta bio je poticaj i edukacija roditelja i mladih osoba s invaliditetom o mogućnostima života u lokalnoj zajednici, odnosno u organiziranom stanovanju ili stambenim zajednicama.

– Osobe s invalididtetom su prve koje treba pitati na koji način žele živjeti odnosno ostati u zajednici. Organizirano stanovanje jedna je od mogućnosti. Ova socijalna usluga pruža im mogućnost da se osamostale, ali i da dobiju potrebnu podršku – rekao je Luka Femec, predsjednik Udruge Loki.

S druge strane, Ratimir Ljubić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica pojasnio je da djeca s teškoćama u razvoju u srednjoškolskom obrazovnom sustavu provedu tri godine. Jedan dio njih koji živi u udomiteljskim obiteljima kad navrši 18 godina nađe se na ulici, vrlo mali dio se zaposli, a ostali ostaju živjeti s roditeljima. Dodao je kako su bez razmišljanja prihvatili ovu inicijativu.

Iako zakonodavni okvir pruža mogućnost osnivanja takvih zajednica, u Koprivničko-križevačkoj županiji ne postoji ni jedna.

– Provedenim radionicama i edukacijama u sklopu projekta saznali smo da postoji potreba za ovakvom stambenom zajednicom i da djeca žele tako nešto jer im to pruža normalan proces odrastanja i osamostaljivanja. Ovime smo željeli potaknuti i lokalnu zajednicu i roditelje, odnosno umrežiti se kako bismo dalje mogli djelovati – rekao je Femec.

Objasnio kako je idući korak razgovor s lokalnom zajednicom, a nakon toga s Ministarstvom socijalne politike i mladih koje je ujedno i financiralo projekt.

U sklopu projekta održane su radionice s učenicima s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima te je organiziran posjet Ludbreškom suncu.