koprivničko rodilište

Ginekolog Stanišić: Internet je koristan, ali stvarnost je nešto drugo

16:13h
0
Susret primalja iz cijele županije // Foto: Matija Gudlin

Međunarodni dan primaljstva obilježen je danas, u četvrtak, u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek.

Tom prilikom buduće majke i očevi mogli su na Danu otvorenih vrata upoznati rodilište, rađaonicu i primalje.

– Cilj akcije je da se primalje približe rodiljama, da se rodilje upoznaju s rodilištem i porazgovaraju s djelatnicima kako bi informacije dobile direktno od struke. Internet je pomoć, ali živa riječ i susret nešto su drugo i idealni su kako bismo rodiilje riješili straha i nedoumica – rekao je Ivica Stanišić, specijalist ginekologije i opostetricije i voditelj Odjela ginekologije i opstetricije.

Ivica Stanišić // Foto: Matija Gudlin
Ivica Stanišić // Foto: Matija Gudlin

Objasnio je kako broj poroda iz godine u godinu pada te kako se godišnje gubi jedan cijeli razred. Razloge vidi u lošoj ekonomskoj situaciji.

Osvrnuo se i na statističke podatke i istaknuo kako je prošle godine broj poroda bio 826, a broj rođene djece je 835.

– Bilo je devet blizanačkih trudnoća. Muških je bilo 434, a ženskih 401. Prvi puta rodilo je 317 žena. U Koprivnici je bilo 433 poroda, 172 u Križevcima, u Đurđevcu 179 i Ludbregu 26. Otprilike 600-tinjak rodilja bilo je u dobi između 20 i 35 godina, a jedna je imala 15 godina, dok su ostale bile starije od 36 godina – zaključio je Stanišić.

Danas je, ujedno,  u bolničkom  Edukacijskom centru za primalje iz cijele županije održano predavanje na temu Opstretički šok.

 

čitam...