Stanje zavičajnog nakladništva Koprivničko-križevačke županije u 2011.

18:23h
0
Ilustracija

Iz godine u godinu Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” priprema pregled nakladništva s područja Županije, koje je integralni dio zavičajnih zbirki koprivničke, križevačke i đurđevačke knjižnice. U zavičajne zbirke knjižničari tradicionalno prikupljaju, stručno obrađuju i čuvaju raznovrsnu građu koja govori o povijesti grada i zavičaja, značajnim osobama, važnim događajima i zanimljivostima. Uz knjige i časopise tu se nalaze grafičke mape, stare razglednice, katalozi, brošure, ali i sadržaji na drugim medijima kao što su glazbeni CD-i i filmovi na DVD-ima. Pored kupnje i darivanja, jedan od najčešćih oblika prikupljanja građe u zavičajnu zbirku je tzv. obvezni primjerak, koji u knjižnice dostavljaju nakladnici.

Tradicionalno se na kraju svake godine izlaže knjižna i dio neknjižne građe (knjige na novim medijima ili glazbeni CD-i).

Godina 2011. ostat će zabilježena po sedamdesetak naslova vezanih uz Koprivničko-križevačku županiju, što nije malo s obzirom na ekonomsku situaciju u društvu. Najbrojnija je objavljena građa s koprivničkog područja (61 naslov), slijedi građa s križevačkog područja (9 naslova) i đurđevačkog područja (5 naslova).

Od tiskane građe najbrojnija je beletristika, no osim romana objavljene su i slikovnice, kuharice, zbirke pjesama, stručne monografije i dr. Objavljeno je i 8 glazbenih CD-a.

Koprivnički “Šareni dućan” vodeći je nakladnik s prosječno desetak novoobjavljenih knjiga godišnje. U 2011. godine tiskali su 12 knjiga – od etabliranih imena poput Kafke, Becketa, Bukowskog do autobiografija poznatih glazbenika Leonarda Cohena i Patti Smith.

Osim djela lokalnog i regionalnog značaja uvijek ima i onih koja prelaze te okvire. Ove godine to je, recimo, Opis i rječnik đurđevečkog govora (Jela Maresić) ili Književni leksikon (Milivoj Solar), a redovito se javljaju i nova autorska imena.

Knjige i ostala građa mogu se detaljno pogledati u pojedinim gradskim knjižnicama, a također i posuditi.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW