Turizam na djelu

Stari grad Veliki Kalnik gradilište ili smetlište?

18:30h
0
Stari grad Kalnik // FOTO: Čitatelj portala

Stari grad Veliki Kalnik turistički je simbol Prigorja zbog svoje kulturno-povijesne baštine, zidina nekadašnje utvrde koja privlači avanturiste, planinare, izletnike, bicikliste, turiste koji žele provesti vrijeme u prirodi. S obzirom da se Kalnik želi pozicionirati kao turističko odredište i u tom segmentu vidi svoju veliku priliku za gospodarski razvoj, pitanje je da li dovoljno pozornosti obraćaju svojim prirodnim resursima.

Naime, u redakciju portala pristigle su fotografije i komentari zabrinutog čitatelja koji nas je upozorio na nekoliko problema koje je uočio prilikom posjeta Kalniku prošlog vikenda. Iako već duže vrijeme stoji znak upozorenja kako se Starom gradu ne smije prilaziti zbog urušavanja kamenja, ljudi se redovito njime šeću. Treba reći kako je to ipak vlastita odgovornost svakog pojedinca, a znak koji ih informira o zabrani trebao bi biti dovoljno upozorenje.

Čitatelj se požalio kako trava oko pješačkih staza nije pokošena duže vrijeme, kante za smeće su pune, a dijelovi stepenica potpuno su oronuli. Upitno je i što se događa s drvenom kućicom na kojoj stoji natpis kako se u njoj prodaje autentični kalnički sir, ali kućica je zatvorena.

Nezadovoljni posjetitelj u svom komentaru osvrnuo se i na stare ogradice, tzv. “sajle” koje su potrgane te kako prostor ne izgleda kao gradilište već kao smetlište. Za komentar smo zamolili načelnika općine Mladena Kešera koji nam je proslijedio odgovor komunalnog radnika Željka Cara.

– Trava je košena prije 10 dana i nije visoka, a smeće se odvozi svake druge srijede te se redovito prazne kante – izvijestio nas je načelnik općine Kalnik Mladen Kešer dodavši kako je općina prijavila na Ministarstvo kulture program pod nazivom Stari grad Veliki Kalnik te je u 2016. godini financirana sredstvima od 150.000,00 kuna u svrhu uređenja i rekonstrukcije starog grada, a uz taj iznos, ulažu i vlastitih 400.000,00 kuna.