Stari most kod Repaša

23:00h
0
Drveni repaški most snimljen 1960. godine

Komunikacija mještana Prekodravlja, koji su do svojih sela dolazili mostom preko Drave kod Botova ili skelom, znatno je bila poboljšana kada je izgrađen drveni most.

No, on je dotrajao, pa je bio srušen, a 1960. godine podignut je tada novi, betonski. Tako je otvoren put prema Molvama i općenito prema Podravini. Betonskom je mostu prošle godine bila 50-godišnjica.

Na slici je repaški drveni most, koji je, dok je trajao, dobro služio svojoj svrsi. Uostalom, mostovi su uvijek bili objekti povezivanja, pa i literarnog i filmskog stvaralaštva ili zanosa (Na Drini ćuprija/roman, Andrić, Nad porušenim mostovima/pjesme, Nikolić, Most na rijeci Kwai/film, Mostovi okruga Madison/knjiga,film, Munchova planetarno poznata slika Krik iz 1893. ima motiv na mostu, Most preko krvavog potoka/roman, Jurić Zagorka, Most kod Khazad Duma/film Prstenova družina, itd.).

”Mostovi su građevine koje služe za prelaženje ljudi i tereta preko rijeka, ponora ili morskih tjesnaca. Simbolika mostova je mnogoznačna. Mostovi povezuju ljude i ljudske sudbine. Mostovi su mjesta na kojima su se rađale ljubavi, ali su u isto vrijeme bila ljudska stratišta. Samo koliko je tijela odnijela Drina s Višegradskog mosta. Most uzdisaja u Mletcima vodio je u Olovne zatvore, preko kojeg je prešao Casanova za vrijeme svoga zatočeništva. Svakako je mučeništvo sv. Ivana Nepomuka iz 1393. najpoznatije, jer je tada bio bačen s Karlova mosta u Pragu odbivši odati ispovjednu tajnu češkom kralju. (…) (Dubrovački list)

Drveni repaški most na slici snimljen je 1960. godine.

čitam...