Starim školskim knjigama do novih knjiga za djecu siromašnih obitelji

17:54h
0

Početkom lipnja Hrvatski je Caritas na tragu svojega poslanja, a svjestan teških životnih okolnosti i produbljenja krize koja teško pogađa osiromašene obitelji, odlučio pokrenuti akciju “Spremni za dobro!”, kojom želi pomoći upravo tim obiteljima u nabavi novih školskih udžbenika za iduću školsku godinu. Kako je poznato, u školskoj godini 2014/2015. u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj uvode se novi udžbenici, a dosadašnji trajno izlaze iz uporabe.

Akcija će diljem Hrvatske trajati od 10. do 30. lipnja. U njoj će se nastojati prikupiti što više starih školskih udžbenika, radnih i ostalih učeničkih bilježnica, časopisa i novina. Takve će se tiskovine prikupljati u osnovnim i srednjim školama posljednjih dana nastave, a potom će ih preuzimati i otkupljivati Unijapapir. Također, navedene vrste tiskovina mogu se donijeti i u najbližu trgovinu Caritasovog partnera u ovoj akciji ‘Lidla Hrvatska’, na za to određeno i označeno mjesto. Putem mreže od 85 Lidlovih trgovina i te će tiskovine doći na otkupna mjesta Unijapapira.

Ciljevi akcije “Spremni za dobro!” su pomoći učenicima iz siromašnih obitelji koji neće biti obuhvaćeni drugim mehanizmima potpore, razvijati svijest o odgovornosti za stvoreno, osobito u djece i mladih, mobilizirati zajednicu oko dobra, snažiti zajedništvo, solidarnost i vjeru da zajedno možemo biti nositelji promjena nabolje, napose za najranjivije društvene skupine.

Novčanim sredstvima, koja dobije za prikupljene stare udžbenike, Hrvatski će Caritas formirati Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji.  Sredstva će preko mreže nad/biskupijskih Caritasa biti usmjerena korisnicima u svim krajevima Hrvatske. Na taj ćemo način solidarnošću i odgovornošću stare udžbenike zajedno pretvoriti u nove, izvor novih spoznaja, znanja i vrijednosti za našu djecu i mlade.

Svim župama na području Hrvatske upućen je dopis s pozivom na potporu akciji “Spremni za dobro!”.

Molimo medije da prema mogućnostima, koje im stoje na raspolaganju, potaknu župe i vjernike (odrasle, djecu i mlade) da se u akciju Spremni za dobro! uključe putem škola i kao građani putem mreže Lidlovih trgovina.

Vjerujemo da je vrijeme teškoća – koje ovih dana osobito pogađaju našu braću i sestre na istoku Slavonije – ujedno i test vjerodostojnosti naše djelatne ljubavi. S teškoćama će se ujesen, s početkom školske godine i nabavom novih udžbenika i školskog pribora, susresti i brojne obitelji naših školaraca. Pripremimo se na vrijeme da im budemo pravi bližnji.

čitam...