superbaka

Štefanija Novak ima neobičan recept za dug život, sa svojih 90 godina izdala je zbirku pjesama, ima otvoren Facebook profil, a jedna je od prve tri žene koje su u Koprivnici položile vozački

Ona je bila moderna i u svoje vrijeme te je među prve tri žene koje su u tadašnjoj Koprivnici položile vozački ispit. Inače, žene su tada plaćale samo pola cijene vozačkog.

16:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Baša Štefanija aktivna je na Facebooku // Foto: Matija Gudlin

Ona je superbaka. U 90-toj je godini, piše pjesme, nedavno je izdala svoju prvu zbirku pjesama pod nazivom Ako bi ljubavi nestalo. Ima otvoren profil na Facebooku, a jako dobro zna što znači fotošopirati.

To je u šali tražila našeg fotografa nakon što smo ‘okinuli’ nekoliko fotografija da ovjekovječimo naš susret.

Zove se Štefanija Novak i živi u Koprivnici. Olovka je u njenim rukama još od osnovne škole. Svoje misli, želje, sjećanja pretače u pjesme. Ne prođe dan, a da nešto ne zabilježi u svoju bilježnicu s pjesmama, barem redak ili dva.

– Zbirku krasi 80-tak pjesama. Moje su pjesme pravo šarenilo. Ima svega. U svemu oko sebe pronalazim inspiraciju. Nekad napišem ljubavnu pjesmu, pa duhovnu, ili o svakodnevnim događajima koji me inspiriraju. Kad sam bila mlada, pisala bih dok bi djeca otišla na spavanje. Sada pišem kad ja ne mogu spavati. Pisanje me uveseljava, ispunjuje, dok pišem uopće ne osjetim svoje godine. Dok tako dugo živiš, zaista imaš o čemu pisati – priča nam Š. Novak.

Foto: Matija Gudlin
Nema dana, a da ne zapiše redak ili dva // Foto: Matija Gudlin

Zamislite čuđenja kad nam je rekla da ima otvoren profil na Facebooku. Kaže da ima puno prijatelja i vrlo rado koristi ovaj način moderne komunikacije.

Morali smo je upitati i koji je recept za ovako dug život te nam je rekla – dobar muž.

– Bila je to ljubav na prvi pogled. Moj suprug je bio kao melem za moju dušu. Bio je jako dobar čovjek, veseljak po prirodi. Bili smo u braku duge 62 godine, dok ga nije izdalo srce – priča nam sa sjetom baka Štefanija.

Ona je bila moderna i u svoje vrijeme te je među prve tri žene koje su u tadašnjoj Koprivnici položile vozački ispit. Inače, žene su tada plaćale samo pola cijene vozačkog.

– Nekad nije bilo uređenih prometnica kao danas pa smo se vozili po makadamima i šodranim putevima. Onda bismo bili puni zemlje i prašine jer se više nas vozilo u kamionetu. Uzeli bi sa sobom kupaće kostime i otišli se oprati na Šodericu – prisjetila se.

Foto: Matija Gudlin
Zbirka pjesama nedavno je izdana // Foto: Matija Gudlin

Teret svojih godina nije osjetila sve do lani, kada je pala i slomila ruku. Inače je živjela sama i obavljala svakodnevne kućanske poslove bez problema, no sada, zbog zdravstvenih poteškoća, živi sa svojom obitelji. Dane provodi tako da čita i piše pjesme.

Upitali smo ju kako su se mladi nekad zabavljali te što misli o današnjoj mladeži i njihovom ponašanju.

– Ne razumijem ponašanje mladih na Zrću, opijanje i drogiranje. Žalim one koji se drogiraju jer si uništavaju život. To ne odobravam. No i u moje vrijeme su mladi radili nepromišljene gluposti, toga je bilo uvijek i bit će. Ma znate, svaka generacija radi ono što je u skladu s njihovim vremenom – priča nam ona.

Inače je i članica literarne sekcije KUD-a Podravka. Svoje pjesme šalje na razne natječaje te za njih biva i nagrađena. Također, slala je tekstove na natječaj za Opatijski festival, a jedan joj je tekst i uglazbljen. Zvao se Calypso.

Nismo mogli, a da ne primijetimo da se baka Štefanija voli lijepo dotjerati. Jednom tjedno obavezno ide frizeru, to je navika koja joj je ostala od mladosti.

Foto: Matija Gudlin
Dane provodi čitajući i pišući pjesme // Foto: Matija Gudlin

Posebno ju veseli promocija njezine zbirke pjesama koja će se održati kroz mjesec dana,  a naslovnicu zbirke krasi fotografija Šoderice koju je snimila njezina unuka Adela Medvedac.

– Sretna sam i uzbuđena zbog promocije. Hvala mojoj obitelji na podršci, ali i Ani Jakopanec te prof. Ernečiću jer su omogućili da moje pjesme ugledaju svjetlo dana – kazala je Š. Novak.