RAZVOJNI SPORAZUM SJEVER

Stigla je građevinska dozvola za prvu fazu radova na dvorcu Inkey u Rasinji, dok jedan projekt Županija smatra “futurističkim”

Svaka županija mogla je prijaviti pet projekata, uz jedan nacionalni. Vrijednost koprivničko-križevačkih jest 3,8 milijardi kuna od ukupnih 15,1 milijardi kuna.

10:58h
0
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Koprivničko-križevački župan Darko Koren na današnjoj konferenciji za medije prenio je riječi direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića prema kojemu su konačno sve procedure vezane uz početak radova na brzoj cesti završene. Više detalja o dugoj, dugoj priči pročitajte ovdje.

Razvojni sporazum Sjever bila je tema koja se našla na stolu. Objasnio je kako su željeli rezimirati informacije o programu u koji su uključene Međimurska, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija. Podsjetimo, svaka županija mogla je prijaviti pet projekata, uz jedan nacionalni. Vrijednost koprivničko-križevačkih jest 3,8 milijardi kuna od ukupnih 15,1 milijardi kuna. Dogovor je glasio da na svaku županiju otpadne oko tri milijarde, pojasnio je Koren.

– Bilo je teško odlučiti koji su to projekti. Bilo je puno prijedloga. Odlučili smo se za one koji imaju teritorijalnu pokrivenost i realnost u realizaciji – tvrdi Koren.

Krajem rujna potvrđeno je kako se na popisu projekata u našoj županiji nalaze izgradnja brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do državne granice s Mađarskom kao nacionalni projekt, revitalizacija kulturno povijesnog kompleksa dvorca Inkey u Rasinji, zgrada nove srednje škole u Koprivnici, izgradnja regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, izgradnja terminala kombiniranog intermodalnog transporta i izgradnja termalnih toplica u općini Kloštar Podravski.

Dvorac Inkey u svibnju je posjetila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, tada je objavljeno i kako izgleda // Foto: Koprivničko-križevačka županija
Dobili su građevinsku dozvolu za prvu fazu glede dvorca Inkey

Vlada RH, potvrdio je župan, protekli tjedan donijela je zaključak o prihvaćanju nacrta Razvojnog sporazuma.

Rekao je da su za prvu fazu glede dvorca Inkey dobili građevinsku dozvolu. Regionalni centar za palijativnu medicinu i liječenje boli svojim radom obuhvatio bi potrebe svih pet županija, terminal za transport u Križevcima smatraju “futurističkim projektom kakvoga kod nas nema“, dok u vezi toplica u Kloštru Koren kaže kako se na pripremi intenzivno radi.

Župan Koren zadovoljan je onime što su ugradili u Razvojni sporazum Sjever // Foto: Marko Dedić

Razvojni sporazum, napomenuo je, “nije fond ili iznos koji sada postoji.”

– To su projekti koji imaju poseban status u Vladi i među potpisnicima. Realizirat će se iz raznih izvora, najviše europskih fondova. Nije osigurano 15 milijardi. Krivo se interpretira. Određene političke grupacije daju svoja mišljenja. Ne razumije se suština sporazuma. Ti projekti imaju puno veću šansu realizacije. Očekujemo da se radi o razdoblju do 2029. godine – dodao je.

Po njegovu mišljenju, mogu biti zadovoljni onime što su ugradili u Razvojni sporazum Sjever. Trebali bi ga potpisati idući ponedjeljak, najvjerojatnije u Varaždinu.

Otkrili su, usto, kako su za projektno-tehničke dokumentacije sve navedene županije dobile po 12 milijuna kuna, s time da je Varaždinska dobila 17.

Dvorac Inkey u Rasinji // Foto: Koprivničko-križevačka županija