Dunjo moja

Stigla nam je klimatološka jesen, a ljeto nas je naglo napustilo, no ipak imamo dobre vijesti

Početak rujna donosi nam lijepo prijelazno razdoblje iz kasnog ljeta u ranu jesen.

20:30h
0
Jesen u koprivničkom parku
Foto: Mario Kos

Svi smo uglavnom u osnovnoj školi učili da jesen počinje 23. rujna pa nas kao odrasle ponekad iznenadi činjenica da to nije uvijek tako. Ove godine, primjerice, jesenska ravnodnevica nastupa 22. rujna u 21:21. U tom trenutku kalendarski ili astronomski počinje jesen i to su normalne varijacije. No, postoji još jedan način računanja godišnjih doba.

U klimatologiji, naime, trajanje godišnjih doba je pojednostavljeno kako bi se lakše pratili meteorološki podaci. Umjesto od suncostaja do ravnodnevice ili obrnuto, klimatološka godišnja doba traju tri puna mjeseca. Tako klimatološka jesen počinje 1. rujna i traje do 30. studenoga.

Dugo toplo ljeto 2021. proteklih je dana naprasno otpuhano, toliko da su neki već uključili grijanje u svojim domovima.

Vrijeme u prvim danima rujna

Što nas onda čeka na početku prvog klimatološki jesenskog mjeseca? Nakon promjenjivog, nestabilnog i hladnijeg vremena posljednjih dana, druga polovica prvog rujanskog tjedna bit će ipak ljepša i toplija.

Što je ostalo od srijede bit će promjenjivo uz izmjenu sunca i oblaka. Kišu uglavnom ne očekujemo, eventualno ponegdje može “zalutati” par kapi. Navečer svježe, a do jutra bi se temperatura trebala spustiti do nekih 12-ak stupnjeva.

Od četvrtka prognostički modeli ukazuju na većinom suho vrijeme. Bit će vjerojatno dosta sunca, ujutro ponegdje i magle. Nekakve šanse za kraće poslijepodnevne pljuskove postoje u danima vikenda, ali bit će to rijetka pojava. U srijedu i četvrtak još će puhati sjeverac, nakon toga bez nekog značajnijeg vjetra. Temperature će biti ugodne, ujutro između 12 i 15, poslijepodne negdje od 22 do 25 stupnjeva. Čini se da će i školarci u ponedjeljak na nastavu po lijepom, možda malo svježijem vremenu.

Pred nama je, dakle, ugodan početak klimatološke jeseni. Onu pravu, astronomsku, dočekat ćemo za tri tjedna.