Virus

Stigli su nalazi, labudovi na Šoderici ugibaju od ptičje gripe

09:48h
0
Uginuli labud // Foto: Mirko Hanžeković

Iz centra napominju da ptičja gripa nije nikada s divlje ptice prešla na čovjeka, no može prijeći na perad s koje prelazi na ljude.

Nakon što je virus ptičje gripe potvrđen u mjestu Križnica kraj Pitomače, gdje je eutanizirana perad, a mjesto koje je mostom odsiječeno od svijeta bilo je u karanteni, virus je stigao i na Šodericu.

Virus ptičje gripe ovoga je vikenda potvrđen i na farmi pataka kod Velike Gorice, zbog čega će biti eutanizirano 920 pataka i kokoši te uništeno gotovo 20.000 jaja, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Prošloga tjedna smo pisali o ugibanju sve većeg broja labudova na jezeru Šoderica, a sada je poznat i razlog.

Ptičja gripa nije zaobišla ni Podravinu, a iz Centra za peradarstvo potvrdili su nam da su nakon analize tkiva utvrdili da labudovi na jezeru Šodrica ugibaju od influence.

Još nije poznato koji je to podtip, što će se znati vrlo brzo, no sada su tu i drugi prioriteti, obzirom na sve veću pojavnost ovog virusa.

Iz centra napominju da ptičja gripa nije nikada s divlje ptice prešla na čovjeka, no može prijeći na domaću perad s koje prelazi na ljude.

– Ljudi mogu prilaziti labudovima, ako im nisu preblizu, ništa se neće dogoditi. To je normalna pojava koja se događa među divljim životinjama i u to se ne dira, ne miješamo se u prirodu, ona će odraditi svoje – zaključuju iz centra.

Veterinar Ratimir Juršetić kaže da su do sada na analizu poslali osam labudova, no uginulih je vjerojatno više, a sad se pod snijegom i ne vide.

– Komunalni redari redovito obilaze jezero te dojavljuju nove slučajeve. Na analizu šaljemo sve, a svaki pojedinačni slučaj se mora potvrditi – kazuje on.

U međuvremenu ostaje za pričekati analizu kojom će se znati podtip ptičje gripe.

čitam...