Dodijeljene stipendije HGK

Stipendistica Ema Šlabek: Lijepo je što nas netko motivira, a studente treba poticati da se vrate u svoj kraj

16:30h
0
Stipendisti HGK ŽK Koprivnica // Foto: Sanjin Bojić

Zaposlenje u ovoj županiji je jako dobra prilika jer potiče studente da se vrate ovdje i potiče razvoj naše županije, smatra Gabrijel Mađerić.

Na današnjoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Koprivnica glavne zvijezde bili su stipendisti kojima je uručen ugovor Zaklade HGK Županijske komore Koprivnice.

Riječ je o najizdašnijoj stipendiji za studente u Koprivničko-križevačkoj županiji, a mjesečno iznosi 1500 kuna do završetka školovanja.

– I ove godine dodijelili smo pet stipendija najboljim studentima s područja Koprivničko-križevačke županije koji su se javili na naš natječaj. Najvažniji kriteriji bili su deficitarnost zanimanja na području županije, ocjene na studiju i socijalno-ekonomski kriterij – pojasnila je Vlatka Grotić Samaržija, tajnica Zaklade.

Ove godine dobitnici su dvije studentice medicine, dva studenta strojarstva i studentica građevine koji su se pridružili društvu od 44 dosad stipendiranih studenata od 2008. godine otkad se stipendije dodjeljuju. Ono što je obveza stipendiranih studenata je zapošljavanje na području Koprivničko-križevačke županije u dvostruko duljem razdoblju od onog u kojemu su primali stipendiju, a imaju se priliku predstaviti potencijalnom poslodavcu kroz praksu i tako si “zaraditi” radno mjesto. No, čini se da takav uvjet stipendistima ne predstavlja prepreku.

– Puno mi znači ova stipendija, svaka financijska pomoć nama studentima je prijeko potrebna. Osim toga, lijepo je vidjeti da netko mari za nas, da nas motivira i da brine o nama. Uvjet rada na području županije je za mene u redu, mislim da treba poticati studente da se vraćaju u svoj kraj – rekla nam je Ema Šlabek studentica druge godine medicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Slično razmišlja i Gabrijel Mađerić, student druge godine strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

– Stipendija mi je s jedne strane jako velika motivacija, a s druge strane i velika pomoć u kupovini razne literature za fakultet i za sam život u Zagrebu. Zaposlenje u ovoj županiji je jako dobra prilika jer potiče studente da se vrate ovdje i potiče razvoj naše županije – smatra on.

Vrijednost stipendije prepoznaje i predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec koji naglašava da je stipendiji ipak primarna zadaća pomoći studentima, a tek nakon toga potaknuti ih da se vrate u svoj kraj.

Gabrijel Mađerić // Foto: Sanjin Bojić

– Ako ta stipendija barem dijelom omogući nekome da završi svoj studij i postigne nešto, već je veliki korak naprijed. Bez obzira na to hoće li on raditi u svojoj županiji i držati se ugovora, stipendija treba dati doprinos obrazovanju i pomoći mladim talentiranim ljudima. Nije primarno hoće li oni raditi negdje ovdje, bitno je da im se pomogne, a oni će jednog dana znati cijeniti one koji su im pomogli da završe svoje školovanje – uvjeren je Habijanec.

Osim Eme i Gabrijela, ovogodišnji stipendisti su Marina Markotić, studentica treće godine građevinarstva na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, Adela Marinelli, studentica četvrte godine medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Mateo Martinaga, student četvrte godine strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Zaklada prihode stječe prvenstveno donacijama zakladnika i podupiratelja. Osnivači Zaklade su Podravka d.d. Koprivnica, Radnik d.d. Križevci, Hartmann d.o.o. Koprivnica, Rasco d.o.o. Kalinovac i Hrvatska gospodarska komora, a veliki donatori su Belupo d.d. Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci, dok donacije Zakladi daju i osnivači Podravka i Radnik.

čitam...