Šolski centar Velenje u posjetu Županiji

Stiže novi sustav najma bicikla koji će povezati Legrad, Virje, Šodericu i Koprivnicu

15:37h
0
Biciklisti na gradskom trgu // foto: arhiva
Ilustracija // Foto: arhiva

Model ovog slovenskog bicikla bit će primjereniji našem podneblju, odnosno otporan na snijeg i kišu, rekao je Ivan Pal.

Predstavnici Šolskog centra Velenje iz susjedne Slovenije u Županijskoj upravi predstavili su svoje projekte i programe koje provode, posebice Automatizirani sistem najma bicikla. To je projekt na kojemu s velenjskom tehničkom školom surađuje koprivnička Obrtnička škola. Ravnatelj naše škole Ratimir Ljubić, osvrnuvši se na suradnju, istaknuo kako je preko 30 učenika i 10 profesora bilo na mobilnosti u Šolskom centru Velenje.

Velenjci su naglasili kako je riječ o projektu namijenjenom za manja područja sa sustavom kojim se kamerama osigurava očuvanost bicikala, čime nijedan bicikl nije ukraden. Dodao je kako sistem funkcionira na način da se korisnici registriraju i pri tome dobiju pametnu karticu kojom se prijave na stanicu, te potom voze do odredišta odnosno druge stanice za ostavljanje bicikla. Provođenje projekta započeli su s pet stanica i 25 bicikala dok trenutno imaju 15 stanica i 70 bicikala, a sistem najma razlikuje se od drugih zbog neovisnosti priključka.

Tako su Slovenci pozvali naše predstavnike jedinica lokalnih samouprava na suradnju i mogućnost postavljanja ovakvog oblika najma bicikla i na ovom području, uz mogućnost nadogradnje odnosno prilagodbe projekta sukladno mogućnostima.

– Iako imamo projekt Bicko, na širem području županije nešto takvo ne postoji. Ne vidim razloga zašto na ovaj način ne bismo povezali Legrad, Virje, Šodericu, Koprivnicu i ostalo. U Gradu je, isto tako, pokazan interes za projekt. Model ovog slovenskog bicikla bit će primjereniji našem podneblju, odnosno otporan na snijeg, kišu i slično. Uz to, bicikli ne bi trebali biti samo na pedale, nego i na elektormotorni pogon. Nadamo se u budućnosti ostvariti jedan takav turistički projekt koji bi se oslanjao na EU fondove – izjavio je zamjenik župana Ivan Pal.

U Županiji se razgovaralo o uvođenju slovenskog sustava najma bicikala na području županije // Foto:
U Županiji se razgovaralo o uvođenju slovenskog sustava najma bicikala na području županije // Foto: kckzz.hr

Također, najavio je turistički projekt suradnje spomenutih prijateljskih škola, koji će uključivati razmjenu učenika putem zanimanja poput kuhara, konobara i slično. U nj će se uključiti Općine Hlebine i Novo Virje kojima će kroz jedan europski projekt biti omogućeno povući po 100.000 eura za razvoj turističke infrastrukture.

Voditelj MIC-a Velenje Darko Lihteneker sa svojim je suradnicima prezentirao projekt Energetski inženjering u sklopu kojeg je stručna grupa pratila učinke i efikasnost u zgradama te je postavljen sustav praćenja potrošnje energije u zgradama. Pored toga, dodao je kako provode i brojne programe stručnog osposobljavanja u području suvremene tehnologije za brojne tvrtke, a razvili su i sistem certificiranja za instalatere. Što se tiče razvojnih projekata, predstavljen je simulator vožnje kojim se korisnicima prezentiraju realne situacije opasnosti na cestama i vožnje po različitim vremenskim uvjetima, a osvrnuo se i na ostale provedene projekte koji doprinose boljem životu stanovnika Slovenije i šire.

Iz Grada doznajemo da sustav Bicko i dalje nastavlja s djelovanjem, no upitno je hoće li se on nastaviti kao besplatan za građane.

– Svakako smo zainteresirani za suradnju na Automatiziranom sistemu najma bicikla sa županijom i njihovim suradnicima, posebice kao mogućnost proširenja projekta Bicka – izjavio je v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić.

čitam...