SUPER VIJESTI

Stižu milijuni, novi vrtići gradit će se diljem županije! Đurđevcu 9,8, Križevcima 2,4, sedam općina ukupno dobilo 18,5 milijuna kuna

Po općinama će se izgraditi i dograditi 14 dodatnih dnevnih boravaka, od čega šest vrtićkih i osam jasličkih, čime će se osigurati dodatnih 216 mjesta za sudjelovanje djece u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju

17:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja jučer su stigle dobre vijesti za brojne gradove i općine u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sva tri naša podravska grada, ali i desetak općina dobilo je tražene iznose za projekte prijavljene na Javni poziv spomenutog Ministarstva, a kojim su se dodjeljivala sredstva za izgradnju novih vrtića.

Križevčani se već godinama muče s nedostatkom mjesta u vrtićima. Počekom nove pedagoške godine križevački mališani krenuli su u dograđeni dio Dječjeg vrtića Križevci što je bilo tek djelomično rješenje problema.

Kako bi problem riješili prijavili su se na Javni poziv Ministarstva obrazovanja i znanosti izgradnju područnog vrtića u naselju Karane te je projektni prijedlog uspješno ostvario pravo na sufinanciranje.

Ukupna dodijeljena bespovratna sredstva projekta iznose 2,4 milijuna kuna, a nakon
donošenja Odluke o financiranju i potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava
pokrenut će se postupak javne nabave za izvođača radova.

gradonačelnik rajn i vrtićarci
Izvor: križevci.hr

– Naselje Karane odabrano je s obzirom na to da je dom, na području kojeg bi se gradio vrtić, u vlasništvu grada, a sama lokacija nalazi se neposredno u blizini željezničkog kolodvora kao i poduzetničke zone u Ulici Nikole Tesle u kojoj pak radi velik broj roditelja. Ovim projektom povećat će se društveni standard i briga za djecu predškolske dobi te omogućiti smještaj 40-ak djece – pojasnili su iz križevačke gradske uprave.

Dobre vijesti stigle su i u Grad Đurđevac, čija je odluka o financiranju i ugovor za projekt dogradnje Dječjeg vrtića Maslačak također pozitivno ocijenjena.

I oni će s radovima krenuti nakon što bude potpisan ugovor za financiranje projekta i raspisana javna nabava za izvođače radova. Projektom će se uz postojeći objekt vrtića izgraditi potpuno nova zgrada, a u koju će biti prostora za osam vrtićkih skupina s pripadajućim garderobama, sanitarijama i natkrivenim terasama, priručnom kuhinjom i blagovaonicom.

– U naš vrtić svake se godine upisuje sve više djece koja polaze jaslice tako da je već za iduću pedagošku godinu najavljeno povećanje broja upisane djece. Dogradnjom vrtića i dalje ćemo biti vrtić koji nema listu čekanja te ćemo koliko god bude potrebno i u budućnosti uvijek osiguravati prostor u vrtiću za svu djecu s područja našega grada – rekao je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 12,8 milijuna kuna, dok je iz EU fondova uspješno osigurano sufinanciranje u iznosu od 9,8 milijuna kuna.

Sredstva su odobrena i Gradu Koprivnici, no iznos kao i detalji ugovora bit će predstavljeni na sutrašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Dodajmo kako su na natječaju prošli i projekti sedam općina kojima je u prijavi na Javni poziv pomogla PORA. Riječ je o općinama Đelekovec, Gola, Gornja Rijeka, Koprivnički Ivanec, Legrad, Sveti Petar Orehovec i Virje. 

Ukupna vrijednost ovih sedam odobrenih projekata je 18.504.430 kuna, a provedbom će se osigurati infrastrukturni i materijalni kapaciteti za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

U okviru prijavljenih projekata predviđena je izgradnja i dogradnja 14 dodatnih dnevnih boravaka, od čega šest vrtićkih i osam jasličkih, čime će se osigurati dodatnih 216 mjesta za sudjelovanje djece u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju.

Dodajmo i podatak da je na natječaj za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje vrtića vrijedan 1,22 milijardi kuna, stiglo ukupno 322 prijave, od kojih njih 155 za izgradnju novih vrtića.

Sredstva za izgradnju i dogradnju osigurana su iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO), a dio sredstava i iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u ukupnoj vrijednosti većoj od 2 milijarde kuna.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW