Savjeti liječnika

Što kad vas boli zdjelica

11:30h
0
KOLUMNA Dražen Sačer
KOLUMNA Dražen Sačer

“Dolor fidelis amicus” (Bol je vjerna pratiteljica)

11-05-16-img2Bol u zdjelici je relativno čest klinički entitet, koji nerijetko karakterizira nejasna etiologija, kompleksna klinička slika i nažalost često nedjelotvoran terapijski učinak. Obzirom da se najčešće radi o kroničnim tegobama, kod tih se pacijenata nadograđuju dodatne smetnje poput anksioznosti, depresije, velikih problema na radnom mjestu i obitelji te vrlo izražen osjećaj patnje. Statistike govore da se najčešće javlja u žena reproduktivne dobi.

Izuzetno je važno od pacijenta saznati pojedinosti o intenzitetu boli, lokaciji, okolnostima koje izazivaju ili pojačavaju bol, vrsti boli (tupa, žareća, bockanje, probadanje,…). Od pacijenta/ice treba dobiti iscrpne podatke o tegobama i njihovu trajanju. Potom treba pažljivo pregledati više organskih sustava: reproduktivni (ginekološki), gastrointestinalni (probavni), urološki (mokraćni), koštano-mišićni i neurološki.

Kronična zdjelična bol definira se kao bol trajanja dulje od 3 do 6 mjeseci, koja je lokalizirana u području zdjelice (donjeg dijela trbuha), dovoljno je jaka da uzrokuje funkcionalnu onesposobljenost i u pravilu zahtjeva liječenje.

UZROCI KRONIČNE ZDJELIČNE BOLI su mnogobrojni, a ponekad je razlog bolovima i više različitih čimbenika. Najčešći mogući uzroci bolova u donjem dijelu trbuha koji su zajednički muškarcima i ženama su oni vezani uz slabinsku kralježnicu, akutne i kronične upalne bolesti crijeva, upalu crvuljka, zapletaj crijeva, upale i tumore mokraćnog sustava, kamence u bubrezima. Navest ćemo po sustavima najčešće uzroke zdjelične boli.

11-05-16-img3Reproduktivni sustav: Ciste jajnika, endometrioza (tkivo maternice nalazi se izvan nje), bol jajnika vezana uz ovulaciju, upale, zdjelični kongestivni sindrom, priraslice nakon operacija, dobroćudni tumori maternice, prolaps maternice, kontraceptivna sredstva – spirala,…

Mokraćni sustav. Akutne i kronične infekcije mokaćnog mjehura, bubrega ili prostate, urolitijaza (kamenci u bubrezima ili mokraćovodima), rak mokraćnog mjehura,…

Koštano-mišićni sustav. Promjene na mišićnim fascijama (ovojnicama) trbušnog zida, kompresijski prijelomi slabinskih kralježaka (osteoporoza u starijoj dobi), loše držanje, fibromialgija, lumbosakralni bolni sindrom (bolovi u donjem dijelu leđa), bol mišića dna zdjelice, hernija (kila),….

Probavni sustav. Karcinom debelog crijeva, upala sluznice debelog crijeva, kronična opstipacija (zatvor), sindrom iritabilnog (nadražajnog) crijeva,…

Neurološki sustav. Pritisak na živac, herpes zoster, hernijacija intervertebralnog diska kralježnice…

Psihološki poremećaji. Poremećaji ličnosti, depresija, stanja nakon fizičkog ili seksualnog zlostavljanja.

DIJAGNOSTIKA. Liječnik će nakon iscrpne anamneze (podaci o tijeku bolesti) i kliničkog pregleda postaviti indikacije za usmjerene pretrage. U pravilu uvijek se na početku učine osnovne laboratorijske nalaze: sedimentacija, krvna slika i mokraća. Kod žena je obvezan ginekološki pregled, a u pravilu je dobro učiniti rentgensku snimku zdjelice te ultrazvučni pregled trbušnih organa. Dodatne pretrage ovisne su o kliničkoj slici i preporuci liječnika-specijaliste u čijoj domeni je organski sustav koji je u dijagnostičkoj obradi.

Od uzroka kronične zdjelične boli u muškaraca, najčešćim se razlogom za tegobe smatra kronična upala prostate Načelno postoji razlika kod mlađih muškaraca i onih starijih od pedeset godina, a o tome više u drugoj prigodi.

LIJEČENJE je kompleksno i uvijek traži individualni pristup. Često su potrebne konzultacije s više različitih specijalista: ginekolog, urolog, gastroenterolog, fizijatar, neurolog, psihijatar, neurolog. Primarno nastoji se liječiti otkriveni uzrok smetnji. Kad uzrok ostane nepoznat, liječenje se svodi na ublažavanje simptoma. Tada se u pravilu daju lijekovi koji otklanjaju bol: Lupocet, Neofen i sl. U određenim slučajevima preporuča se i fizikalna terapija.

Piše.: dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL. 048 625 033
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...