Što kažu građani // Koprivničanci podijeljeni oko referenduma

10:57h
0
Referendum će se održati ove nedjelje

Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca? – pitanje je na koje svi punoljetni hrvatski građani imaju prilike dati svoj odgovor već ove nedjelje, 1. prosinca. Naime, tada će se održati državni referendum o braku, zbog kojeg već danima sa svih strana slušamo poruke da glasamo Za ili Protiv.


Inače, to je treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji je raspisan na temelju prikupljenih potpisa građana. Građansku inicijativu pokrenula je udruga U ime obitelji, koju je svojim potpisima poduprlo više od 740 tisuća građana.

– Brak kao životna zajednica žene i muškarca štiti pravo djeteta na majku i oca. Zakonodavac ne smije ugroziti to pravo, nego naprotiv, povećati šanse da djeca poznaju i uživaju ljubav i majke i oca u svakoj životnoj situaciji u kojoj je moguće stvoriti djetetu uvjete da odrasta u obitelji s majkom i ocem. To je pitanje stabilnosti i opstanka društva – ističu aktivisti udruge U ime obitelji.

Njihovi pak neistomišljenici iznose više razloga protiv uvrštavanja takve definicije braka u temeljni pravni akt RH, a jedan od najučestalijih jest da je i samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica. Tu je naravno i 47 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, za koje smatraju da su se mogli iskoristiti u mnogo bolje svrhe.

Uglavnom, svoje su mišljenje izrekle sve političke stranke, brojne udruge i javne osobe, provođene su mnoge akcije, a mediji nas već danima bombardiraju prepucavanjima na tu temu. Nekako se dogodilo da je jedno takvo pitanje postalo najvažnije pitanje u zemlji, a brojni smatraju da nas muče mnogo veći problemi od definicije braka, koja je ionako već određena Obiteljskim pravom.

Kao i svugdje, i u Koprivnici su građani podijeljenog mišljenja. Ima onih koji će na referendumsko pitanje odgovoriti Za, onih koji će revno zaokružiti Protiv, ali ima i građana koji se uopće ne žele zamarati tim stvarima.

Stoga smo upitali neke od građana koje je njihovo mišljenje o referendumu te hoće li izaći na njega:

 

Marija VrtiprahMarija Vrtiprah, Koprivnica:

– Ja sam jehovin svjedok i mi smo neutralni što se tiče politike i općenito ne sudjelujemo u svjetovnim stvarima. Mi se pridržavamo onoga što je rekao Isus Krist, Vi niste dio ovog svijeta, kako to nije bio ni on sam. Što se tiče pak referenduma, iza njega se upravo sakrivaju kojekakvi pedofili i homoseksualci.

Đuro MilčićĐuro Milčić, Donja Velika:

– Vrlo vjerojatno ću izaći u nedjelju na referendum i nadam se da će odaziv biti velik. Glasat ću Za, jer sam kršćanin i imam vjerska stajališta, odnosno smatram da je brak institucija muškarca i žene te da se to treba poštivati, baš kao što se trebaju poštivati međusobno i bračni supružnici.

Stanko PunčecStanko Punčec, Koprivnica:

– Ne planiram se odazvati na referendum, jer kak god da ljudi glasali i kaj god da se dogodi na tom referendumu, stvar bude ostala ista. Za mene je taj referendum glupost i bespotrebno tošenje novca. Zapravo njegovo bacanje u vjetar. Mislim da ima puno važnijih pitanja koje bi trebalo riješit u ovoj opljačkanoj državi.

Katica LorenčićKatica Lorenčić, Koprivnica:

– Ja to zapravo ne pratim i ne razumijem baš o čemu se radi, jer se nisam trudila slušati razno razna prepucavanja putem medija. Ali znam samo to da je za mene jedino normalno da u brak stupaju muškarac i žena te ako odlučim izaći na referendum, vjerojatno ću glasati Za.

Glasačka mjesta koja će biti otvorena na području Grada Koprivnice dostupna su na linku Rješenje o određivanju glasačkih mjesta u Gradu Koprivnici, a svoje mišljenje, još jednom podsjećamo, možete izraziti ove nedjelje izlaskom na referendum.

čitam...