apn

Što se događa sa subvencijama za stambene kredite? Mnogi imaju sve spremno, neki su dali i predujam, ali iz ministarstva nema dobrih vijesti

Trgovci nekretninama kažu da su neki građani već dali i predujam za stanove.

13:00h
0
Zgrada - Florijanski prolaz Koprivnica // Foto: Matija Gudlin

Mladi do novog stana uz državnu pomoć neće moći doći u rujnu jer će novi krug subvencija stambenih kredita krenuti najranije u listopadu. No pitanje je hoće li ga uopće biti, piše dnevnik.hr

– Želja je da se nastavi program, ali s obzirom na činjenicu da je većina sredstava korištena za mjere gospodarskog oporavka zbog krize uzrokovane koronavirusom, u očekivanju smo novih projekcija proračuna i kalkulacija o raspoloživosti sredstava za provedbu samog projekta. Javnost će se u najkraćem mogućem roku obavijestiti o mogućem datumu objave novog natječaja – stoji o odgovoru Ministarstva graditeljstva.

Bivši ministar Predrag Štromar pritišće svog nasljednika. Program je pokrenuo u prošlom mandatu, gorljivo ga branio od kritičara te je za podršku Vladi u Saboru tražio upravo nastavak stambenih subvencija.

– Ja sam siguran da za ovu godinu ima sredstava da se može ići u natječaj. Apeliram da se to učini čim prije jer puno ljudi pita kad će biti natječaj – rekao je Štromar.

Nestrpljivi građani pritišću i svoje kreditne posrednike jer su mnogi već dosad obavili svu potrebnu birokraciju.

– Kod nas već nekoliko stotina klijenata čeka samo pravu vijest iz APN-a (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama) i Ministarstva graditeljstva da preda dokumentaciju u banku. Ako ne bude APN-a, ići će na redovne stambene kredite, ali svi nestrpljivo čekaju da iskoriste subvenciju –  rekao je kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

Trgovci nekretninama kažu da su neki građani već dali i predujam za stanove.

– Određeni broj predugovora već smo potpisali u nadi da će APN-a ove godine biti i da će biti u isto vrijeme kao i lani, a ako ne bude, klijenti će ići na redovne kredite – rekao je Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Upiti nestrpljivih građana obasipaju i same banke. Iz Hrvatske udruge banaka ističu da banke žele i spremne su za novi krug poticaja ako ga bude. Zbog korone će, kažu, još uvijek za neke klijente biti pooštreni uvjeti za dobivanje kredita.

 

čitam...