savjet liječnika

Što učiniti kada se pojavi grč u nozi?

Dakle, istezanje je uvijek najdjelotvorniji terapijski postupak, a traje tako dugo dok grč ne popusti.

17:00h
0
drazen-sacer
KOLUMNA Dražen Sačer

Grč je nekontrolirana i snažna kontrakcija mišića, a tome je lijek suprotna radnja – relaksacija mišića.

U prethodnom smo napisu naveli mjere prevencije, da se ne pojave grčevi u nogama. Korisno ih je provoditi u većoj mjeri, iako unatoč tome, grčevi se ipak mogu pojaviti. Bez obzira što je uzrok grčeva u nogama, uvijek se preporuča provoditi navedene mjere, a posebno ističemo vježbe za donje ekstremitete, primjerene dobi i tjelesnoj kondiciji. Savjet za rekreativne sportaše, ali i za sve druge: treba se dobro zagrijati prije vježbanja, a po završetku vježbanja obavezno istezati.

Za prestanak grča i ublažavanje boli prvo i najvažnije je istegnuti mišić. Dakle kad nastupi grč, rješenje je napraviti suprotni pokret – istegnuti ga. Korisna je i lokalna primjena hladnoće: masaža ledom ili hladni oblog, iako je kod nekih pacijenata djelotvornija primjena topline – topli oblog ili topli tuš. Nekada pomažu i “izmjenične kupke” – naizmjence topla i hladna voda. Mnogi pokušavaju višekratno protresti nogu što ponekad može donijeti izvjesno olakšanje.

Dakle, istezanje je uvijek najdjelotvorniji terapijski postupak, a traje tako dugo dok grč ne popusti. Mnogi posegnu za lijekom protiv bolova, ali treba znati da analgetik ne djeluje trenutno. Srećom, grčevi najčešće traju relativno kratko vrijeme i prolaze sami od sebe. Kako je riječ o istina, kraćoj, ali vrlo intenzivnoj boli ipak treba poduzeti određene mjere. Ovisno koji je mišić zahvaćen, razlikuje se i način istezanja.

Grč u stopalu. Rukom podići stopalo i prste privući prema sebi, a kad bol počne popuštati tada povucite prema cijelo stopalo.

Grč u listu (stražnji dio potkoljenice). Saviti koljeno i odići ga od podloge, a potom ispružiti cijelu nogu i sačekati da prestane.

Grč u prednjem dijelu natkoljenice. U položaju na trbuhu, istezanje prednjeg četveroglavog mišića će se postići savijanjem noge u koljenu, a stopalo nastojati petom privući prema stražnjici. Vrlo brzo će se u mišiću osjetiti olakšanje, a bol će prestati.

Grč u stražnjem dijelu natkoljenice. U sjedećem položaju ispružiti nogu i naginjati se prema naprijed, a rukama nastojati uhvatiti stopala, pri čemu ne savijati koljena. Ovim postupkom bol će gotovo trenutno prestati. Jednostavnija varijanta je u sjedećem položaju izravnati nogu i stopalo saviti prema koljenu.

Već duže vrijeme ističe se velika važnost nedostatka magnezija pri pojavi grčeva. Zdrava prehrana u pravilu bi trebala bi zadovoljiti dnevne potrebe za magnezijem. Nažalost, tzv. “brza hrana” i sve rašireniji način jedenja s nogu nisu dostatni da organizmu osiguraju dovoljno vitamina i minerala, pa tako i magnezija. Treba znati da pojačana tjelesna aktivnost koja predmnijeva veći fizički napor i aktivaciju svih mišića te pojačano znojenje, svakako traži nadoknadu magnezija i uzimanje što više tekućine. To se posebno odnosi na sportaše, kod koji je najgolji izbor izotonični napitak.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
ORDINACIJA ZA FIZIKALNU MEDICINU, REHABILITACIJU I REUMATSKE BOLESTI
E-mail:drazen.sacer1@kc.t-com.hr
Tel. 048 625 033

Loading...