ciklus

Stožer brani sport do kraja mjeseca, što će biti s nogometnim pripremama? Evo što smo saznali

Velik broj klubova zakazao je početak svojih priprema ranije nego što je 'dopušteno', pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se sve to odigrati. 

15:30h
0
Nogometaši Koprivnice na treningu // Foto: Zvonimir Markač
Nogometaši Koprivnice na treningu // Foto: Zvonimir Markač

Otpratili smo staru, dočekali Novu godinu, prošao je i blagdan Sveta tri kralja te smo se svi već malo poželjeli nogometa. Onog domaćeg, županijskog. Početak proljetnog dijela prvenstva zakazan je za prvi dio ožujka, a kako bi momčadi što spremnije dočekale nove izazove, potrebne su pripreme.

No, što će biti s njima zasad nitko točno ne zna. Koronavirus je i dalje svugdje oko nas, a nacionalni Stožer produžio je trajanje mjera do 31. siječnja, što bi značilo da dotad nema treninga i sportskih događanja, jedino za profesionalne sportaše.

U neugodnoj situaciji nalaze se članovi Treće HNL jer oni se službeno ne smatraju profesionalnim klubovima, no sustav rada tamo je jako blizak profesionalnom. Velik broj klubova zakazao je početak svojih priprema ranije nego što je ‘dopušteno’, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se sve to odigrati.

Danijel Lončar, tajnik NS Koprivničko-križevačke, kratko je odgovorio na naš upit hoće li klubovi ili sam savez od nacionalnog ili županijskog Stožera tražiti dopuštenje da neke momčadi krenu ranije s pripremama.

– Zasad nema treninga do tog datuma, a vidjet ćemo hoće li biti promjena – rekao nam je Lončar. Jasno je kako iz vrha ne dolazi puno informacija jer rješenja još nema, pa tako nam ni iz Saveza nisu mogli puno reći.

Kontaktirali smo i Ratimir Ljubića, načelnika županijskog Stožera civilne zaštite. Evo što nam je on rekao.

– Držimo se uputstava nacionalnog Stožera koji kaže da se zasada ne može odvijati natjecanje osim za sportaše prve i druge kategorije – kaže Ljubić misleći na to da trenirati mogu samo klubovi iz Prve i Druge HNL, te juniori u Prvoj HNL.

– Drugo zasad ništa ne može sve dok se mjere ne olabave. Županijski Stožer ne može izdati blaže mjere u odnosu na nacionalni Stožer, možemo izreći samo strože. Ako će netko krenuti s treninzima prije, inspektori će izaći na teren i utvrditi što se događa te će sukladno tome izreći sankcije– rekao je načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Njegove riječi tako u nezavidnu situaciju stavljaju sve naše trećeligaše (i četvrtoligaše) kao što su Podravac Virje, Graničar Đurđevac, Tehničar iz Cvetkovca, ali i ostale diljem države. Tim više što je početak Treće HNL zakazan za kraj veljače. Teško da će se nekom klubu izaći u susret jer bi to izazvalo lavinu ‘zašto oni mogu, a mi ne, ako ste dali njima, dajte i nama’.

I dok se u toplicama i na skijalištima okupljaju stotine ljudi koji su na malom prostoru i provode vrijeme zajedno, Stožer i dalje brani sportašima da treniraju.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW