NOVI TJEDAN, NOVE INFORMACIJE

Stožer o stanju u Hrvatskoj: Imamo 1222 zaraženih, umro je muškarac srednje dobi, ranije nije bio bolestan

Na jučerašnjoj su konferenciji za medije potvrdili 1182 slučaja.

14:05h
0
Corona Virus ilustracija
Foto: ilustracija / twenty20

U Hrvatskoj su do jučerašnjeg dana bila evidentirana 1182 slučaja zaraze koronavirusom. Danas, ponovno u 14 sati, Nacionalni stožer civilne zaštite otkrio je kako se sada radi o njih 1222. Dakle, riječ je o povećanju od 40 osoba. Napravljeno je više od 11 tisuća testiranja, od čega više od 600 tijekom posljednja 24 sata. K tome su otkrili kako je 36 osoba na respiratoru, 372 je hospitalizirano, dok se njih 130 oporavilo.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je i kako je došlo do, nažalost, jedne smrti. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi iz Zagreba koji ranije nije bio bolestan.

Ravnateljica Klinike Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, naglasila je kako mlađe i osobe srednje dobi te zdrave također mogu završiti na respiratoru, a potom i sa smrtnim slučajem. Stoga je važno paziti, istaknula je.

– Brojevi su dobri, ali mogu postati lošiji. Nema opuštanja, čuvajte se. Vidjela sam ljude pokraj bankomata da ne drže razmak. Lijepo vrijeme nije razlog da se ne držimo mjera – riječi su A. Markotić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je kako je izdano 556 221 propusnica, pri čemu je više od 16 tisuća odbijeno.

– Broj jest velik. Stvaramo bazu, radimo na tome da iz broja odbijenih napravimo strukturu kako bi se vidjelo koliko je osoba s rješenjem o samoizolaciji tražilo e-propusnicu. Najvažnije nam je vidjeti koje su osobe potencijalno opasne za širenje zaraze, želimo ih detektirati i spriječiti kako ne bi širili zarazu. Ovaj će nam sustav dati puno odgovora, no još nismo krenuli s pravom analizom. Neke podatke imamo – objasnio je Božinović.

Ministar je govorio i o mogućem otvaranju tržnica.

– Jutros je održana videokonferencija s načelnicima županijskih stožera. Dobili su upute ravnateljstva za primjenu epidemioloških zahtjeva kad govorimo o tržnicama, to uključuje i drive-in tržnice. U ovome trenutku radi se sve kako bi se tržnice pripremile za otvaranje u uvjetima epidemije. Uključujući, primjerice, zaštitare i druge koji će pratiti pridržavanje mjera. Kad dobijemo odgovore, povratne informacije, kroz dan-dva važno je da u to krenemo spremni.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje o optimističnim vijestima iz Italije.

– Svaka je prognoza nezahvalna, ne možemo znati. Nemam puno razloga za optimizam glede Europe. U Italiji situacija stagnira, ali i dalje imaju velike brojke oboljelih. U nekim drugim zemljama rastu, pa tako i Skandinaviji. Što se tiče nas, dobro držimo situaciju. Budemo li i dalje uspijevali, situacija će biti uskoro povoljna – rekao je Capak.

Na upit o tome kako je Austrija sredinom svibnja najavila povratak u nešto normalnije stanje te otvaranje, primjerice, frizerskih salona, Capak je kazao kako će mjere popuštati ovisno o epidemiološkoj situaciji.

– Mjerama štitimo zdravlje ljudi i smanjujemo širenje virusa. Čekamo optimalan trenutak, mislim da mu se približavamo. Svi u svijetu promišljaju kako se organizirati da usporimo širenje virusa, ali kako se ekonomski otvoriti i popustiti mjere. No, preduvjet je održavanje epidemiološke situacije linearnom, da ne dođe do ekspanzije. Tada se počne govoriti o pooštravanju mjera. Imamo niz djelatnosti koje su nekako u pripremi. Ali bilo bi, čini nam se, prerano govoriti što ćemo napraviti za pet-deset dana. Što budemo mogli napraviti, u kontekstu ukupne situacije, napravit ćemo. Predani smo zaštiti života i da život mora ići dalje – izjavio je Božinović, dok je ranije odgovario i na navodne pozive svećenika upućene vjernicima da dođu u crkvu tijekom uskrsnih blagdana.

– Pozivanje vjernika unatoč svim sugestijama da se to ne čini nije dobro prije svega za zdravlje. Nadam se da će te poruke doći do svih svećenika. Time se, kao što smo rekli, šire poruku ljubavi koja je u ovom trenutku najvažnija. Moramo čuvati jedni druge, biti samodisciplinirani i ostati doma – zaključio je.

čitam...
Loading...