epidemija

Stožer organizira cijepljenje na brojnim punktovima u županiji, Vadla ‘okrivila’ mlade za porast broja zaraženih

08:51h
0
Cijepljenje koronavirus // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Županijski Stožer civilne zaštite održao je jučer sastanak na kojem je pozvao na oprez i podsjetio na Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja koja je na snazi do 15. travnja 2021. godine.

Zabranjeno je održavanje svih javnih događanja i okupljanja s više od 25 osoba, na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz najviše dva različita kućanstva, a zabranjeni su i treninzi i sva natjecanja u zatvorenim prostorima osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja.

Organizirani su novi punktovi za cijepljenje. Oni će biti u Sokolovcu, Novigradu Podravskom (koji će obuhvatiti i Virje, Molve i Hlebine) i Đelekovcu (koji će obuhvatiti Drnje i Legrad) te gradovima Koprivnici, Đurđevcu (koji će obuhvatiti i Ferdinandovac) i Križevcima na kojima će se u iduća tri tjedna organizirati procjepljivanje većeg broja stanovnika.

– Dosadašnja organizacija protekla je bez ikakvih problema te u skladu s najvišim standardima, a tako će biti i na sljedećim punktovima – dodao je Ljubić, kazavši kako će se u iduća tri tjedna obuhvatiti sva područja županije te kako dinamika cijepljenja i dalje ovisi o količinama cjepiva koje bi kroz travanj i svibanj trebale stići u većim količinama.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je kako je povećanje broja oboljelih od koronavirusa očekivano te da se bolest intenzivnije širi u mlađim dobnim skupinama što je posljedica popuštanja mjera i manjeg pridržavanja epidemioloških preporuka.

Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Županijski Zavod je poslao dio izuzetih uzoraka na sekvencioniranje te je detektirano i nekoliko različitih sojeva koji su trenutno aktivni na području županije. Ravnateljica Vadla apelirala je na građane da se ponašaju odgovorno te da na taj način pomognu naporima zdravstvenim djelatnika kako bi se ograničilo širenje koronavirusa.

Do sada je na području županije prvu dozu cjepiva primilo 9.535 osoba, a drugom dozom je cijepljeno 2.802 osobe. Interes za cijepljenjem raste, navode iz Stožera.

Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić izvijestio je kako bolnički sustav funkcionira u punom opsegu svojih djelatnosti, dok su ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković, predstavnica županijskog Doma zdravlja Biserka Zlatar, načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslav Puž te voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić izvijestili kako ustanove djeluju bez značajnih problema.

Na kraju koordinacije, članovi Stožera pozvali su građane da posebice u blagdansko vrijeme dodatno obrate pozornost na poštivanje epidemioloških mjera te odgovornim ponašanjem zaštite svoje zdravlje, ali i zdravlje cijele zajednice.