posljednja 24 sata

Stožer potvrdio 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, vratio se Krunoslav Capak

Podsjetimo, jučer, u ponedjeljak, zabilježena su 34 slučaja.

14:07h
0
Krunoslav Capak, Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo // Screenshot index.hr
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo // Screenshot index.hr

Stožer civilne zaštite RH u 14 sati održao je konferenciju za medije na kojoj je rečeno kako je evidentirano novih 52 slučajeva zaraze koronavirusom. Dosad je ukupno bilo 2777 zaraženih, a preminulo je 107 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, koji se vratio nakon perioda samoizolacije, kazao je kako je sada 515 aktivnih slučajeva, od čega 75 na bolničkom liječenju, a dva na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba.

Capak i ravnateljica Alemka Markotić kazali su, između ostaloga, kako je situacija pod kontrolom. Davor Božinović potvrdio je kako je donesena odluka kojom ljudi iz država Schengenskog prostora mogu ući u Hrvatsku, no preporučuje se da se najave kako bi se moglo pratiti njihovo kretanje.

– Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnike, osobe koje zahtijevaju hitno medicinske razdoblje, prijevoznike robe, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju iz turističkih i drugih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja i druge – naveo je Božinović.

Ova će odluka biti na snazi dva tjedna, kao što je u preporukama Europske komisije. U tome će periodu države odlučiti kako regulirati daljnje prelaske granica između država članica Europske unije, kao i drugih država.

– Nisu strani državljani donijeli, već su naši građani odlazili van te donijeli virus u Hrvatsku. Iz Bosne i Hercegovine imali smo osam importiranih slučajeva, nakon čega se zarazilo sedam kontakata. No, importirane slučajeve imali smo i iz drugih zemalja. Problematično je donijeti odluku da građani Srbije mogu ulaziti u države Europske unije, a oni iz BiH ne mogu – rekao je Capak, dodavši kako moramo naučiti živjeti s koronavirusom.

Upitan tko onda zapravo ne može ući u Hrvatsku, Božinović je odgovorio kako su to svi oni koji ne ispunjavaju uvjete. Također, ući može svaka osoba koja ima hrvatsko državljanstvo.

Podsjetimo, jučer, u ponedjeljak, zabilježena su 34 slučaja.

čitam...