SLUŽBENO STANJE

Stožer potvrdio drugu žrtvu koronavirusa u Hrvatskoj, brojka oboljelih stigla je do 495

Ministar Božinović otkrio je otkuda su oboljeli policijski djelatnici.

16:10h
0
Corona Virus ilustracija
Foto: ilustracija / twenty20

U odnosu na službeno stanje objavljeno u 9 sati kada je bio 481 zaraženi koronavirusom, Nacionalni stožer civilne zaštite u 16 sati potvrdio je kako je brojka došla do 495. Od jučer do danas broj se povećao za 53. Ministar zdravstva Vili Beroš, iako je prerano za zaključivanje što je i naglasio, smatra kako poduzete mjere daju rezultate.

Ujedno je potvrđena informacija da je koronavirus odnio drugi život. Riječ je o 74-godišnjem muškarcu koji je bio na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upoznao je javnost s novom odlukom o vozačima međunarodnog transporta.

– Prvi je udar prošao, odlučili smo liberalizirati postupak za strane državljane koji voze za hrvatske poslodavce. Oni sada mogu nakon istovara biti u kućnoj izolaciji. Primijete li simptome, dužni su javiti se svojem liječniku. Oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, mogu koristiti karantene. Oni koji između dviju vožnji borave manje od 24 sata u Hrvatskoj, dužni su biti u kabini vozila parkiranog kod poslodavca. Ovo ne znači slobodu kretanja, već da karantena nije obvezna. Mogu otići u kućnu izolaciju, ali moraju biti svjesni da mogu utjecati na svoje ukućane – objasnio je Božinović.

Kazao je kako svakodnevno rade na održavanju stabilnosti između gospodarskih i zdravstvenih potreba. Razmotrit će, kaže, otvaranje specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica, ali će propisati striktne mjere osnivaču tržnica. Morat će se voditi računa o mjerama epidemiološkog zavoda, pa će se ovisno o mjerama donositi daljnje odluke.

Između ostaloga, Božinović je kazao kako na svaku dojavu nadležnih službi izlaze na teren i provjeravaju rade li i kako oni koji moraju, odnosno ne moraju.

– Ne želimo da ekonomija i gospodarstvo stanu, ali pod uvjetom da svi poštuju propisane mjere vezane uz higijenu ili distancu. To je važno i to će se provjeravati. Policija dobiva dosta primjedbi da se kod trgovina ne poštuju mjere i upute o ograničenom broja kupaca. Apeliram na poslodavce i trgovce, ne pozivajte ljude da se zagriju, moraju biti spremni pričekati vani. Neka cijele obitelji ne idu u nabavku, već jedan. Pozivam i da se prodaja, odnosno kupovina organiziraju online te da se pomogne starijima koji ne mogu samostalno u kupovinu. Time se pokazuju humanost i solidarnost. Ne želimo ići prema strožim mjerama, tražimo održivi balans. Vjerujem da je to najbolji put – izrekao je Božinović.

Otkrio je kako su oboljeli policijski službenici s područja međimurske i zagrebačke policijske uprave.

čitam...
Loading...