KORONAVIRUS

Stožer potvrdio novi porast, u Hrvatskoj su sada zaražene 963 osobe, a oporavljenih je 73

Kao što smo objavili, u Koprivničko-križevačkoj zabilježeno je 12 slučajeva.

14:05h
0
Corona Virus ilustracija
Foto: ilustracija / twenty20

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj konferenciji u 14 sati objavio je kako je u Hrvatskoj zaraženih koronavirusom 963. U odnosu na jučer, to je 96 novih. Testirano je 7680 osoba, na respiratoru su 34, a oporavljenih je 73, odnosno šest više nego jučer. Prosječna dob oboljelih je 48,27 godina. Preminulih je i dalje šest.

– Opuštanja ne smije biti. Budite u kućanstvima, ponašajte se odgovorno – kazao je ministar Vili Beroš.

– U Hrvatskoj imamo stručnjake koji su u tjedan dana implementirali novi sustav testiranja. To znanje prenosilo se na druge regionalne centre i ustanove koji su osigurali testiranje, a vidjeli smo i današnje drive-in testiranje. Današnji porast znači da sve mjere koje su propisane moramo pridržavati. To je garancija uspjeha- Zanemarimo li upute, naši rezultati mogu biti gori. Pravo je vrijeme za osvještavanje uputa Stožera – rekao je Beroš, odgovorivši na pitanje brine li ga dosad najveće povećanje broja oboljelih tijekom 24 sata.

Ministar Davor Božinović podsjetio je na e-Propusnice koje su danas predstavljene, a o čemu možete čitati ovdje.

– Upute su relativne, služe za usporedbu mjera. Mogu reći da dobro stojimo. Ne znamo u kojoj smo fazi utakmice, pri kraju prvog ili drugog poluvremena. Ako treba, igrat ćemo i produžetke. Opuštanja nema i ne smije biti, moramo se odgovorno ponašati. Tako ćemo spriječiti širenje infekcije – nogometnim rječnikom Beroš je govorio o usporedbi s drugim zemljama.

Ravnateljica Klinike Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić govorila je o oboljelima i posebice najmlađima.

– Zasad je svima koji nisu na respiratorima stanje dobro. Neki su na granici da će se stanje pogoršati. Ali ima i onih na respiratoru kojima se stanje poboljšalo. Pojavljuju se i djeca, ali kod svih se radi o blažem obliku bolesti – rekla je A. Markotić.

Objavili su kako su 354 osobe na bolničkom liječenju sa srednje teškom bolešću, a dio i s blažim simptomima jer si doma ne mogu osigurati samoizolaciju.

– Tjelesna aktivnost važan je faktor zdravlja. ali, sada imamo zaraznu bolest, pošast koja hara svijetom koja je uzrokovala velik broj oboljelih, zaustavile gospodarski sustav. Moj je savjet da ostanete, koliko možete, kod kuće – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, dodavši kasnije kako nije vrijeme za putovanje.

Kao što smo objavili, u Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježeno je 12 slučajeva, a dr. Draženka Vadla najavila je kako će ih biti još.

čitam...
Loading...