KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Stožer predstavio jesensku shemu cijepljenja i donio odluku o Bepovu memorijalu: Utakmice će biti samo za domaće navijače uz COVID potvrdu

Dosad u županiji cijepljeno 40535 osoba, većina prvom dozom ili Modernom. U postotku, riječ je o 46,6 posto sugrađana, premda bi, napomenula je D. Vadla, željeli više. 

09:59h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao konferenciju za medije. Podsjetimo, jučer je zabilježeno 19 novih slučajeva, što je povećanje u odnosu na prijašnje dane.

Načelnik Stožera te dožupan Ratimir Ljubić kazao je kako je danas zabilježeno devet novih slučajeva. Aktivno je 59 slučajeva, na bolničkom liječenju je šest osoba, a jedna je osoba ozdravila.

– Brojke polako rastu. Pozivamo sugrađane na odgovorno ponašanje. Samo ćemo tako održati stabilnu situaciju. Također, pozivamo na cijepljenje jer tako osiguravamo mirnu jesen – izjavio je Ljubić, dodavši kako će vjerojatno uskoro biti donesene smjernice za novu školsku godinu te će oni sa školskim ustanovama dogovoriti mjere.

– Želja je imati kontaktnu nastavu kako bi sva djeca išla u školu – dodao je.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

Glede ljetne sheme cijepljenja, koja je pri kraju, još su dva termina u dvorani Srednje škole u Koprivnici, i to u subotu i ponedjeljak. U nedjelju će, pak, akcija biti održana u Križevcima.

Iskustva ljetne sheme, kaže, uće ih da je interes raznolik, od dana do dana.

– U jesenskoj shemi cijepljenja planirali smo punkt organizirati svaku subotu prema potrebi, dinamici i interesu. Većina bi bila u Koprivnici, ali i Križevcima i Đurđevcu. Na punktovima će biti sva cjepiva kako bi sugrađani mogli birati – objasnio je.

Danas  su raspravljali o zamolbi Rukometnog kluba Podravka o predstojećem turniru, Bepovu memorijalu. Podsjetimo, uz domaćina, nastupit će četiri ekipe: slovenski Krim te mađarski sastavi FTC i Siofok.

– Stožer je odlučio da dozvoljava gledatelje na rukometnim utakmicama, kao što je bilo na prethodnom kadetskom Europskom prvenstvu, do 400 gledatelja uz opasku da ne želimo imati inozemne navijače zbog sigurnosti i smanjenog rizika zaraze. Dakle, utakmice će otvorene samo za domaće navijače. Svi gledatelji i službene osobe moraju imati COVID potvrde – potvrdio je.

D. Vadla: Bolnički su kapaciteti dostatni, ali ako će se puniti kao prošle godine, opet se redovna djelatnost neće moći održavati kako bi trebala

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla ponovila kako brojke rastu, ponovno istaknuvši važnost mjera i cijepljenja.

– Kapaciteti u bolnici su dostatni. Ali, ako će se puniti kao prošle godine, opet se redovna djelatnost neće moći održavati kako bi trebala – istaknula je.

I ona je pozvala neodlučne na cijepljenje.

– Pratimo situaciju. Svima koji su dobili prvu dozu bilo gdje omogućit ćemo cijepljenje drugom dozom, prvenstveno govorimo o Pfizeru i Modernu. Nema brige gdje će tko dobiti druge doze. Svi se mogu javiti svojim liječnicima koji će nastaviti cijepiti u svojim ambulantama, nema prepreka – naglasila je, potvrdivši kako će, u kontekstu jesenske sheme cijepljenja, prvi termin biti u Koprivnici 4. rujna.

Foto: Ivan Balija
Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija

Potvrdila je kako je do danas u županiji cijepljeno 40.535 osoba, većina prvom dozom ili Johnsonom. U postotku, riječ je o 46,6 posto sugrađana, premda bi, napomenula je D. Vadla, željeli više.

Od 59 trenutno aktivnih slučajeva, znaju kako je njih osmero cijepljeno s obje doze te je prošlo 14 dana. Imaju blaže kliničke slike, potvrdila je. Dok je, s druge strane, od pozitivnih u bolnici jedna osoba cijepljenja.

– Brojke su na strani cijepljenja, pozitivnog su efekta. Cjepivo ne štiti od zaraze, već od teže kliničke slike. Osmero pozitivnih, a cijepljenih, ima blaže kliničke slike, puno blaže no što bi možda bilo da nisu cijepljeni – kaže.

Objasnila je kako veći broj oboljelih posljednjih dana nema veze s većim okupljanjem, odnosno nema grupiranja, već su slučajevi povezani s povratkom s mora, u krugove obitelji. Neki, usto, ni ne znaju kako su se zarazili.

– Svi znamo da bismo se, ako dva tjedna imamo neke smetnje, trebali maknuti od bližnjih. Kada se vratimo s mora, trebali bismo pričekati da se sve smiri ako postoji neki simptom ili, naravno, javiti svojem liječniku kako bi se utvrdilo je li riječ o koroni – govorila je.