najnovije

Stožer RH: Imamo 53 nova slučaja zaraze koronavirusom

14:04h
0
Vili Beroš // Screenshot

Nacionalni Stožer civilne zaštite nakon podužeg vremena ponovno je održao presicu za javnost. Nije se održala na tradicionalnom mjestu, već je mjesto bilo sjedište Ministarstva unutarnjih poslova RH.


Ministar Božinović kao načelnik Stožera izašao je pred okupljene i pozdravio ih, te zatim predao riječ ministru Berošu koji je otkrio najnovije podatke u vezi epidemije koronavirusa.

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 53 novih slučajeva zaraze, što daje brojku od ukupno 3775 pozitivnih. Prosječna dob je 47,4 godine. U posljednja 24 sata napravljena su 204 testiranja. Postotak pozitivnih je 4,01 posto.

CIJENA TESTIRANJA

– Ozbiljni testovi poput PCR-a imaju cijenu, ali imaju i kvalitetu. Razvijaju se i drugi testovi koje ćemo također moći ponuditi pučanstvu. Razumljivo je da se netko iz osobnih razloga želi testirati omogućit ćemo uskoro i to po razumnim cijenama. Već u srijedu ili četvrtak ćemo imati osnovne informacije. Smanjit ćemo neke cijene. Pitanje je hoćemo li moći smanjiti baš te PCR cijene, ali nek druge testove ćemo uvesti – rekao je Beroš.

ZAŠTO SE LJUDI KOJI IMAJU VIROZU NE TESTIRAJU? 

– Testiraju se – rekla je prvo Markotić, na što joj je novinarka kazala da njeno dijete s visokom temperaturom nisu testirali.

– Na općem zdravstvemo sustavu je da procijeni. Te procjene su bile u redu. Kod djece očekuje se manji postotak, netko se prema nečemu odredio i zaključio da se vaše dijete s visokom temperaturom nije testiralo na covid. Morate znati da su to vrlo skupi testovi, nema razloga raditi nešto što nije potrebno, ni svaku gripu ne dokazujemo. Dokazali smo da su nam procjene dosad bile dobro. Testiranje je medicinska indikacija, zna se kako se radi. Možemo do besviejsti ponavljati pitanja i odgovore. Možemo napraviti 50 milijuna kuna troška bespotrebno na testiranje, ali jako dobro smo pokazali da testiramo kako treba – izjavila je Markotić.

SKUPOVI DO 100 OSOBA

– Ova odluka se odnosi na sve skupove na koje se okuplja više od 100 ljudi. Vrijedi i za misna slavlja ako je više od 100 ljudi. Znači moraju prijaviti misu i popisati ljude – rekao je Capak.

 

čitam...