BROJNE TEME

Stožer se vratio redovnim konferencijama, Božinović: Policija neće ići po stanovima i brojiti ljude

Konferencije za medije održavat će se ponedjeljkom, srijedom i petkom.

11:50h
0
Screenshot Index.hr
Screenshot Index.hr

Premijer Andrej Plenković objavio je jučer kako će se Stožer civilne zaštite RH od ovoga tjedna ponovno češće okupljati na konferencijama za medije. Prva je održana danas u 11 sati, dok će sljedeća biti u srijedu pa zatim u petak.

Netom prije konferencije, objavljeno je kako je u Hrvatskoj evidentirano 1529 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je u posljednja 24 sata testirano 5670 osoba. Preminulo je 38 osoba. Trenutno je aktivno 14 942 slučajeva.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazao je kako je broj oboljelih u svijetu premašio 50 milijuna. Po stopi smrtnosti kazao je da smo na 13. mjestu od 27 zemalja Europske unije.

– Porast broja oboljelih stagnira, to nam daje nadu da će se situacija popraviti. U Europi i nama susjednim zemljama situacija je slična ili gora od naše. Situacija stagnira i u zemljama koje su imale veći porast od nas, poput Češke i Belgije. Ali, to što brojka stagnira ne treba nas ohrabriti da se ne pridržavamo mjera – kazao je Capak.

Krunoslav Capak, Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo // Screenshot index.hr
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo // Screenshot index.hr

Istaknuo je kako je u Hrvatskoj Istarska županija najbolja, dok je teško stanje u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji koje bilježe velik broj slučajeva.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zamolio je novinare za manji broj pitanja iz, tvrdi, epidemioloških razloga.

Jedno od pitanja novinara bilo je upisuju li se u dnevnu statistiku oni ljudi koje obiteljski liječnici navode kao pozitivne, iako nisu testirani. Capak je odgovorio kako nisu na vrhu glede broja dnevnih testiranja te istaknuo kako takva mogućnost postoji otpočetka, ali je nisu primjenjivali. Smatra kako je takvo prijavljivanje novooboljelih rijetko. No, vjerojatni slučajevi, potvrdio je, upisuju se kao pozitivni.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je kako pravovremeno pokušavaju pripremiti sustav.

Radovan Fuchs // RTL Screenshot

– Po novim podacima s hrvatskih sveučilišta, stanje među studentima i zaposlenima relativno je dobra. Ali, u slučaju zahtjeva kojim bi se zatražio prelazak na online nastavu, sva su sveučilišta spremna na potpuni prelazak na online nastavu. Djelomično se već sad primjenjuje hibridan sustav – između ostaloga kazao je Fuchs.

Potvrdio je kako na Sveučilište Sjever, koje djeluje u Koprivnici i Varaždinu, ima 20 studenata pozitivnih na koronavirus. Nema pozitivnih nastavnika niti ostalih zaposlenih.

– Kada promatramo ukupnu situaciju, treba procijeniti hoće li online nastava polučiti učinke, prvenstveno smanjiti pritisak na zdravstveni sustav. Situacije na sveučilištima nisu dramatične – dodao je.

Davor Božinović // Screenshot

Glede osnovnih i srednjih škola, smatra kako je situacija stabilnija nego u visokom školstvu.

– Od osnovnih do srednjih škola, od 1. studenog bilježimo stabilnu situaciju. Uočavamo pad broja pozitivne djece. Danas smo na 1119 pozitivne djece – zaključio je ministar obrazovanja.

Božinović je istaknuo kako svakodnevno razmišljaju o novim mjerama.

– Neke mjere možemo donijeti unutar 24 sata. Promišljamo koje su najbolje u datom trenutku. Varaždinska i Međimurska imaju strože mjere od onih na nacionalnoj razini. Hrvatska policija sigurno neće ići po stanovima i brojiti koliko je ljudi. Ali, važno je znati da su privatna druženja mjesta na kojima se virus najlakše širi – kazao je Božinović.

Foto: Ivan Balija
Vili Beroš // Foto: Ivan Balija

Ministar zdravstva Vili Beroš na pitanje o lijekovima za onkološke bolesnike istaknuo je kako će 11. studenog veledrogerijama biti uplaćeno oko 1,8 milijardi kuna. Vjeruje kako je kriza privremena, ali napominje kako zdravstveni sustav dugoročno ovako ne može funkcionirati.

U Koprivničko-križevačkoj županiji, izvijestio je županijski Stožer, u nedjelju nije bilo testiranja. Ravnatelj Capak odgovorio je na pitanje novinara o toj temi.

– Kao što sam rekao, naši kapaciteti nisu došli do plafona. Gdje postoje zahtjevi, to se obavi. Ako se na lokalnoj razini to ne može obaviti, tada se dogovora na državnoj razini da se obavi negdje drugdje – odgovorio je Capak.