epidemija

Stožer: ‘U Hrvatskoj još osam pozitivnih na britanski soj. Tu je od 20. siječnja! Zaraženo dijete je povraćalo i imalo visoku temperaturu’

Donijeli smo plan cijepljenja i oduzimanje prava najugroženijima nije prihvatljivo', kazao je Beroš.

12:53h
0

U protekla 24 sata zabilježeno je 577 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.596. Među njima je 1.055 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta. Preminulo je 14 osoba.


Danas u 14 sati će se održati sjednica Znanstvenog savjeta vlade na kojoj bi moglo biti i riječi o popuštanju mjera.

Inače, kako smo ranije pisali, u Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7.  a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, priopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva.

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

Epidemiolog Bernard Kaić kazao je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera da nam brojevi padaju iz tjedna u tjedan.

“Pada i udio pozitivnih među testiranima. Ali to su i dalje veliki brojevi u odnosu na proljeće, 146 na 100.000 je dnevna incidencija. Među boljima smo u EU, samo 4 zemlje imaju nižu incidenciju”, rekao je Kaić i dodao da je do danas prijavljeno 655 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 17 na Modernino.

“To je sve normalno, sve su prošle bez posljedica”, kazao je Kaić.

Britanski soj

Alemka Markotić govorila je britanskom soju koronavirusa u Hrvatskoj.

“Iz HZJZ- a su me izvijestili da imaju preliminarne rezultate za još oko osam bolesnika”, kazala je Alemka Markotić i dodala:

“Dijete je imalo visoku temperaturu, povraćanje i proljev i roditelji su pozitivni kod djeteta kod kojeg je potvrđen britanski soj”, kazala je.

Dodala je su sojevi detektirani i da će nastaviti sekvenciranje.

“Ovdje su bili odabrani nasumični uzroci. Nigdje se ne vidi znatno povećanje broja oboljelih. Znajući da je soj tu i nadalje moramo biti jako oprezni i držati se mjera da ne bude situacija kao u Irskoj i drugim zemljama”, poručila je Alemka Markotić.

Kaić je dodao:

“Preliminarne informacije su da je od 20-ak uzoraka na sekvenciranju njih osam pozitivno na tu varijantu iz Velike Britanije. Još čekamo potvrdni test. Ono što se zna je da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da smo imali novi soj još tada”, kazao je Kaić.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da sustav reagira na pojavu novog soja virusa.

“Morat ćemo kao i do sad balansirati između blažih i strožih mjera. Koristimo sve što nam je za sada na raspolaganju, a to su tri vrste cjepiva koja su sva učinkovita”, rekao je ministar.

Popuštanje mjera

Na pitanje o tome hoće li saznanje da je britanski soj stigao u Hrvatsku utjecati na eventualno popuštanje mjera od 15. veljače, odgovorio je ministar Davor Božinović.

“Stanje se analizira svakodnevno. Mi nismo mogli govoriti o novim varijantama prije nego što su otkrivene. Ovo je bilo pitanje vremena. Novom soju moramo posvetiti pozornost, ali to nije razlog za paniku. Moramo pratiti situaciju u zemljama Europe. Svaka zemlja je različito reagirala i to sve se događa kada cijepljenje ne ide onom dinamikom kako se planiralo. Moramo uzeti u obzir i prognozu koja najavljuje niske temperature. Dakle, sve to ćemo uzeti u obzir”, kazao je Božinović i dodao da je nova varijanta prisutna od 20. siječnja u Hrvatskoj.

“U tih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu nego padaju. Oko novog soja će se raspravljati i na Znanstvenom savjetu kako bismo donijeli odluku kojom će se ljude zaštiti, ali i koja mora biti racionalna za ekonomske aktivnosti”, poručio je Božinović.

čitam...