Proljeće stiže

Strašne nesreće uzele živote tri motociklista, policija upozorava: Nakon zime željni su dokazivanja i isprobavanja mogućnosti svojih vozila

19:00h
0
Foto: Ivan Balija

Dolazi nam lijepo vrijeme, temperature su sve više, a to znači i da će uskoro ceste biti pune motociklista i mopedista koji će izvaditi svoja vozila iz zimskog sna.


Iako ove godine zimskih uvjeta gotovo da i nije bilo, tako da su mnogi motociklisti i mopedisti vozili i tijekom zimskih mjeseci, to ipak nije preporučljivo zbog toga što njihove gume nisu prilagođene za niske temperature i hladne ceste, napomenula je Mirela Škvorc, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

Nesreća u Kuštanima // Foto: arhiva

– Nažalost, tako smo imali slučaj u veljači, kada je teško ozlijeđen vozač mopeda na đurđevačkom području, a nesreću je skrivio mladi vozač osobnog automobila – podsjetila je.

Prošle je godine troje motociklista poginulo u nesrećama na području naše županije. U Kuštanima je 10. travnja život izgubio 19-godišnjak koji se zabio u kamion koji je prelazio cestu. Tragedija se dogodila i 2. lipnja u Kloštru Podravskom, gdje je 27-godišnjak stradao kada je pao na cestu nakon udara u kombi te je preko njega prešlo drugo vozilo. U Starigradu je pak kobno bilo prijepodne 28. srpnja za 46-godišnjaka koji je sletio s ceste i udario u panj.

Nesreća u Starigradu // Foto: Ivan Balija

Ukupno je bila 21 nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti, a uz tri poginula, 16 ih je ozlijeđenih, od toga 11 teško, što uključuje i jednog putnika.

– Oni koji su prošle godine poginuli vrlo su različitih dobnih skupina. To nam pokazuje da sada to više nisu samo mlade osobe koje često smatramo i neodgovornijima u prometu, već su to i iskusniji vozači – upozorila je Mirela Škvorc.

Mirela Škvorc // Foto: Sanjin Bojić

Motociklisti su počinili i 116 prometnih prekršaja tijekom prošle godine. Najviše ih je bilo prekoračenja ograničenja brzine (26), vožnje s nevažećim registarskim pločicama (22), vožnje prije stjecanja prava (10), vožnje pod utjecajem alkohola (7) te vožnje bez kacige (6), koja je jedina zakonski propisana zaštita za motocikliste.

– Kako vozači mopeda i motocikala više mjeseci nisu sudjelovali u prometu, željni su dokazivanja i isprobavanja mogućnosti svojih vozila pri čemu čine prometne prekršaje od kojih su najčešći prekoračenje dopuštenih  brzina kretanja vozila, kretanje suprotnom stranom kolnika, nepropisno pretjecanje (kolone vozila ili na nepreglednom mjestu), nepropisno obilaženje ostalih sudionika u prometu, upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, prije stjecanja prava ili za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima AM, A1, A2 ili A kategorije i nepropisnog postavljanja registarske pločice – navodi Škvorc.

Kako bi se smanjilo stradavanje ove kategorije sudionika u prometu, vozače mopeda i motocikala, kao i na osobe koje prevoze, PU koprivničko-križevačka savjetuje:

– upravljanje samo onim kategorijama vozila odnosno mopeda i one kategorije motocikala za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu,

– da tijekom vožnje obavezno na glavi imaju, pravilno pričvršćenu, ispravnu i homologiranu zaštitnu kacigu,

– kretanje što bliže desnom rubu kolnika, kako bi vozači ostalih motornih vozila imali dovoljno prostora da ih sigurno preteknu,

–  pravilno postavljanje reg. pločice,

– poštivanje ograničenja brzine kretanja vozila izražena prometnim propisima ili prometnim znakovima,

– poštivanje pravila prvenstva prolaska kroz raskrižja,

– da ne pretječu druga motorna vozila na nepreglednim mjestima (oštrim zavojima, prijevojima, nadvožnjacima i sl.) i u neposrednoj blizini obilježenih pješačkih prijelaza,

– da ne pretječu i obilaze druga vozila s desne strane, te da ne ulijeću u „škare“,

– da ne vrše preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke,

– da za vrijeme vožnje na mopedima i motociklima imaju upaljena svjetla,

– ne prevoze djecu, te putnike koji ne koriste zaštitne kacige.

– da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju  mopedima i motociklima,

– da ne počinju upravljati mopedom ili motociklom ukoliko su umorni ili pod utjecajem lijekova,

– da pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja.

čitam...