1.2 C
Koprivnica
Subota, 28. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
darko sočev

Strastveni košarkaš novi je ravnatelj Nemčića: Pooštrit ćemo kriterij ocjenjivanja i povećati fizičke aktivnosti djece, a roditeljima sugeriram da se čim manje miješaju u naš rad
S

Mi povjesničari imamo široko znanje i uvid u prošlost pa barem u teoriji znamo kako ne treba, a kako treba, isprobat ćemo svatko na svojoj koži, kaže Sočev

Ne propustite

Nova školska godina u Koprivnici je počela u dosta izmijenjenim okolnostima za polaznike tri gradske osnovnoškolske ustanove. U jednoj je došlo do podjele učenika i nastavničkog kadra te preseljenja u novu školu, dok su u ostale dvije imenovana nova lica koja će ih ubuduće voditi. Dok je nova škola na Podolicama dobila prvu, novu ravnateljicu, Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski doživjela je promjenu nakon 25 godina stolovanja ravnateljice Gordane Gazdić Buhanec.

- Oglas -

U ured ravnatelja nakon četvrt stoljeća uselio je Darko Sočev, 44-godišnji profesor povijesti i filozofije. On je pred koji tjedan i službeno imenovan osobom koja će pet godina pokušati prema svojim pravilima voditi ovu gradsku ustanovu koju pohađa 713 učenika. Posjetili smo ga u uredu kojem još nije dao osobni pečat osim šalice s likom Dražena Petrovića, koji razotkriva njegovu dugogodišnju strast i ljubav prema košarci.

Novi ravnatelj svoje obrazovanje nakon što je završio koprivničku Osnovnu školu Braće Radić nastavio je razvijati u srednjoj Tehničkoj školi u Čakovcu, nakon čega je odlučio da mu je dosta tehničkih stvari i da je vrijeme prebaciti se na teoriju.

– Zadovoljan sam jer smo u kratko vrijeme nas tri povjesničara, bivši kolege, preuzeli tri škole u županiji. Mi povjesničari imamo široko znanje i uvid u prošlost pa barem u teoriji znamo kako ne treba, a kako treba, isprobat ćemo svatko na svojoj koži – kaže ravnatelj Sočev.

Darko Sočev, ravnatelj
Foto: Ivan Balija
- Oglas -

U svom se programu koji je izradio kod prijave na natječaj za ravnatelja bazirao na dvije bitne stavke s kojima će se pozabaviti za trajanja mandata.

– Prva je pooštravanje kriterija ocjenjivanja, što se roditeljima neće baš previše sviđati, ali to je na tragu inflacije odlikaša o čemu stalno slušamo. U školi imamo 68 posto odlikaša, a to govori da smo one koji zbilja jesu odlikaši na neki način obezvrijedili. Od ove školske godine uvode se nacionalni ispiti u škole. Još se nisu dogovorili kako će se vrednovati, hoćemo li ih pisati u bilješke ili će ih, nadam se, pisati u kućicu, ali to bi neke stvari razjasnilo. Sve ide k uvođenju male mature, koju isto tako pozdravljam, no nisam siguran hoće li i kada zaživjeti. Ona bi djecu usmjeravala prema srednjoj školi, čak je po mom mišljenju puno potrebnija na razini osnovnih nego srednjih škola, jer je kod nas situacija bolje neujednačena, a razlika veća. Mala matura roditeljima i klincima dala bi sliku gdje je klinac najbolji. Danas imamo svega, učenika koji je bio materijal za super obrtnika, a upisao je u gimnaziju. Niti je neka intelektualna elita s njim nešto puno dobila, a izgubila je privreda koja bi trebala nositi društvo i razvoj. Imamo cijeli niz primjera, škole koje nude odlične program, pružaju čitav niz stvari, ali u njih se upisuju djeca koja su prosječna pa čak i ispod prosječna što nije dobro – kaže ravnatelj.

Kad je u pitanju pooštravanje kriterija ocjenjivanja Sočev kaže kako kriteriji oduvijek postoje, samo ih treba početi pošteno i pravilno primjenjivati .

– Bitno je ne zaključivati ocjenu spuštajući kriterije pa davati učeniku beskonačno mnogo prilika za ispravak i slično. Ako imaš izračun ocjena u imeniku, ako ne piše 4,5 nemamo što dalje razgovarati, već tu bi napravili dobru selekciju i otpalo bi 20 posto odlikaša – smatra ravnatelj.

Darko Sočev, ravnatelj
Foto: Ivan Balija

Druga promjena koju planira provesti je povećanje razine fizičke aktivnosti kod učenika svih dobnih uzrasta, od prvog do osmog razreda.

– To nam je svima potrebno jer se puno manje krećemo nego nekad. Radio sam zamjene na satima tjelesnog pa sam djeci dao u zadatak da otrče dva kruga za zagrijavanje. Oni stvarno to ne mogu, ne ona malo deblja djeca, nego i oni normalne težine, to su atrofirani klinci što je generalno veliki problem. Stil života je loš, mi smo nekad k’o djeca doma radili pa nismo trebali ići na sportsku aktivnost, a danas je agenda društva takva: ajmo sjest’, ajmo leć’ – objašnjava. Stoga je njegova vizija doslovce voditi se onom U zdravom tijelu, zdrav duh, što više vremena provoditi vani, u aktivnostima.

Jedan od poslova ravnatelja trebao bi biti osiguranje uvjeta za provođenje kriterija ocjenjivanja bez straha da postoji roditelj koji će zbog loše ocjene stvarati probleme. On iz dugogodišnjeg iskustva kao učitelj povijesti kaže kako su krive pretpostavke da se od djece traži puno nepotrebnih stvari, jer se ne traži ista širina znanja od osnovnoškolca ili gimnazijalca.

– Nažalost, istina je da čim manje tražiš, još manje i dobiješ, pa onda što ćemo, dolaziti u školu gubiti vrijeme? Bilo bi dobro kad bi se roditelji čim manje miješali u naš rad i pustili nastavnike i učitelje da rade svoj posao. Njima se to može manje ili više sviđati, ali ne mogu utjecati na učeničko ocjenjivanje i rad – kaže ravnatelj.

Darko Sočev, ravnatelj
Foto: Ivan Balija

Pred njim je još jedan veliki izazov o kojem sanjaju generacije Koprivničanaca, a to je uvođenje jednosmjenske nastave. Prema najavama iz Grada koji je osnivač škole, do iduće školske godine, 2023./2024. u planu je i školu Antun Nemčić Gostovinski prebaciti na jutarnju smjenu. Tehnički, problema nema, već su pronašli moguća rješenja, kaže Sočev.

– Imamo prostor u dvorani Branimir koji trenutno koristi Glazbena škola, a koja će vjerojatno odseliti u Dom mladih, tu bismo dobili dvije učionice. Onda je tu i naš podrum, koji je godinama zapostavljan, a OK je prostor. Iako suteren u podrumu je dobra temperatura, vlage nema, da se on malo sredi još bi se ljudi gurali tko će ići dolje raditi. Tu bi bilo moguće posložiti još četiri učionice. Imamo i prostor EU kutka koji je isto tako jedna učionica, a onda i knjižnica koja je u ovom obimu prevelika, gdje ima 80 posto knjižnog fonda kojeg nitko nije posudio 10 godina. Prostorno bi se mogli posložiti, no ovisi koliko bude novaca. Kad prezimimo ovu sezonu, bit ćemo puno pametniji – kaže Sočev.

Na kraju novog ravnatelja pitamo hoće li možda biti kakvih promjena na jelovniku školske kuhinje budući da se roditelji žale da djeca ne jedu zdravo, a djeca bi, provjereno i dokazano, radije pojela nezdravi obrok i najela se.

– Za pandemije korone mi učitelji smo često boravili s učenicima u restoranu pa smo primijetili da se velika količina hrane, uglavnom variva, bacaju. Stava sam da je možda bitnije da se dijete najede, nego se dogodi da roditelj plaća kuhinju, djetetu se ne sviđa što je na tanjuru pa ode na kiosk i kupi slatkiš. Treba naći modus da se jede i da bude zdravo, no siguran sam da će se puno toga posložiti s uvođenjem jednosmjenske nastave  – rekao je na kraju novi ravnatelj.

Darko Sočev, ravnatelj
Foto: Ivan Balija
Darko Sočev, ravnatelj
Foto: Ivan Balija
Darko Sočev, ravnatelj
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

noć muzeja

FOTO Picoki učili o elektrografiji, fenomenu Đurđevačkih pijesaka i uživali u djelima Lackovića Croate, E. Janković Hapavel: Godišnje brojimo 18.000 posjetitelja

Pod geslom "Muzeji su važni" sinoć je diljem Hrvatske održana najveća kulturna manifestacija Noć muzeja. Kako je bilo u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti