Osam godina zatvora

STRAVA Mrtav pijan pokušao ubiti majku, udarao joj glavom o pod, spasilo je pravo malo čudo

Iako se nekih dijelova sjeća, ne sjeća se precizno, proizlazi iz njegove obrane, onog dijela kada je njegova majka zadobila ozljede.

16:00h
0
Nasilje u obitelji // Ilustracija
Nasilje u obitelji // Ilustracija

Na osam godina zatvora osuđen je Tomislav Hranić (35) iz Lepoglave zbog pokušaja teškog ubojstva svoje majke. Ustvrdio je tako Županijski sud u Varaždinu u svojoj nepravomoćnoj presudi objavljenoj 29. studenoga, piše varazdinski.

Hranić je proglašen krivim da je 6. prosinca 2018. godine oko 17 sati u obiteljskoj kući u Lepoglavi majku, s namjerom da je usmrti, najprije bacio na pod, pritiskao je, uhvatio je za kosu te najmanje jednom snažno udario njezinom glavom o pod.

Time joj je, stoji u presudi, nanio osobito teško tjelesnu ozljedu. Popis ozljeda je iznimno dugačak: moždana koma, višestruki prijelom nosnih kostiju, prijelom koštanog sustava desne očne šupljine, prijelom desnog etmoidnog sinusa i desnog sinusa kosti gornje čeljusti, traumatsko krvarenje unutar tvrde moždane ovojnice, otok mozga, prijelom rebra, natučenje glave s krvnim podljevom čela…

U svome naumu da usmrti majku nije uspio, navodi se u presudi suca Alana Pretkovića, i to zahvaljujući hitnoj specijalističkoj medicinskoj intervenciji.

Hranić je, tvrdilo se u optužnici, a prihvatio je to i sud u presudi, svoju majku već ranije zlostavljao. Uzevši u obzir sve okolnosti, izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od osam godina. U to se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, gdje boravi od 6. prosinca 2018.

Također mu je izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, u trajanju najdulje tri godine.

U optužnici protiv Hranića stajalo je da je kazneno djelo počinio u teško pijanom stanju. U krvi mu je bila izmjereno 2,35 promila alkohola, a u mokraći 3,85 promila. Također mu je vještačenjem u krvi pronađen dijazepam i njegov metabolit nodazepam.

Psihijatrijsko-psihološko vještačenje pokazalo je da je Hranić te večeri bio smanjenih sposobnosti da shvati značenje svojeg postupanja i da kontrolira svojom voljom, ali to nije doseglo razinu bitnog smanjenja.

Tomislav Hranić također ima presudu za nasilje u obitelji počinjeno nad majkom u lipnju 2017. godine. Svjedoci su također iznosili tvrdnje, navela je optužba u završnoj riječi, da je majku jednom prilikom polio vrelom vodom po desnoj nozi. Također su svjedočili da je Hranić u više navrata razbijao po kući i fizički nasrtao na majku.

– Tomica, nemoj me više biti, buš me zaklal – čula je jedna od svjedokinja kako je majka jednom prilikom vikala, a o svađi, galami i modricama govorio je i drugi svjedok.

Na dan kad se pokušaj teškog ubojstva dogodio na dvorištu su pronađeni razbijena grijalica i skinuta vrata.

U svojoj obrani Hranić nije negirao da je on tu grijalicu bacio na dvorište. Učinio je to, kazao je, jer se majka grijala na struju umjesto na drva, što je mnogo skuplje. Za vrata je rekao da ih je skinuo kako bi ih popravio.

Iako se nekih dijelova sjeća, ne sjeća se precizno, proizlazi iz njegove obrane, onog dijela kada je njegova majka zadobila ozljede.

– S jedne strane, ja se ne osjećam krivim, a s druge strane, ne sjećam se cijeloga događaja te me to muči i teško mi je – rekao je u svojoj obrani Hranić.

čitam...