Street art festival potaknuo je mlade da istražuju ovaj oblik umjetnosti i njime se aktivno bave

09:08h
0
Rad Osječanina Auksa na budućoj zgradi FUNK-a u Kampusu // Foto: Petra Sedlanić

U organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti maMUZE, u Koprivnici se odvija treći Street art festival koji u fokus stavlja mlade umjetnike koji javni prostor vide kao mjesto za predstavljanje vlastitog kreativnog procesa, umjetničkih intervencija, ali i učenja, razgovora i kritičkog razmišljanja.

Osječani Auks, Pop The Pill i Smao Mao prošlog su vikenda crtali na zgradi budućeg društveno-kulturnog centra FUNK u Kampusu, dok je Koprivničanac Hans crtao na Backyard lokaciji, u dvorištu u Starčevićevoj, što je novost na festivalu.

Smao@FUNK // Foto: Petra Sedlanić

– Želja nam je umjetnost premjestiti iz galerija na ulice, ali i u domove naših sugrađana – rekla je organizatorica Andreja Salajec istaknuvši kako su aktivnosti festivala fokusirane na rad za zajednicu.

Ovaj vikend Pimp My Pump (Zagreb), Hađaga (Koprivnica) i Acid Monk (Koprivnica) crtaju na zidovima koprivničke srednje škole.

Pothepill@FUNK // Foto: Petra Sedlanić

Organizatori su zadovoljni napretkom festivala tijekom godina, kao i prepoznavanjem inicijative od strane Koprivničanaca kao nečeg pozitivnog.

– U prvoj godini festivala održavali smo predavanja na kojima smo raspravljali o razlici između vandalizma i street arta, a danas nas ljudi posjećuju na lokacijama na kojima se oslikava i sami nam daju prijedloge koje zidove da uredimo sljedeće godine – rekla je Andreja Salajec.

Pothepill@FUNK // Foto: Petra Sedlanić

Još jedan pokazatelj da udruga ide u dobrom smjeru je porast broja članova udruge i volontera. Ove se godine Festival povezao i s AK galerijom koja je u Kampusu pripremila performans-šetnju s Antoniom Grgićem tijekom dva vikenda trajanja festivala. Novost je i glazbeni završetak festivala u nedjelju koji će označiti koncert benda Felon u FUNK-u.

– Napravili smo dobru podlogu, sad samo treba priču širiti i dizati na više razine u smislu povećanja broja lokacija i suradnji kroz godine. Također nam je vrlo drago i bitno da se povećao broj koprivničkih crtača, što samo ukazuje na to da se naši ciljevi ostvaruju; festival je potaknuo i mlade u Koprivnici da istražuju ovaj oblik umjetnosti i njime se aktivno bave – zaključuje Salajec.

Sve do nedjelje možete se priključiti druženju, umjetničkom istraživanju, razmjeni ideja i upoznati suvremene trendove ulične umjetnosti.

Smao@FUNK // Foto: Petra Sedlanić