Stručnjaci predstavili ESCO model financiranja

15:08h
0
Gostovali su stručnjaci iz Hrvatske i Danske / Foto: Zoran Stupar

Međunarodna konferencija na temu “ESCO model” održana je danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore. Sudionici konferencije bili su danski i hrvatski stručnjaci, a predstavili su ESCO model financiranja poboljšanja kvalitete infrastrukture.

 Konferenciju je otvorio zamjenik gradonačelnika, Dražen Pros, naglasivši: “Grad Koprivnica ponovo se pokazuje kao jedan od lidera energetske efikasnosti, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.”

Ravnatelj Regionalne Energetske Agencije, Ivan Šimić, napomenuo je kako je ESCO model koji je zaživio u npr. Njemačkoj i Danskoj, a Hrvatskoj odgovara jer još uvijek nemamo potpuni pristup europskim fondovima. Pohvalio je i Koprivnicu koju smatra primjerom dobre prakse vezano uz energetsku efikasnost.

 Sam ESCO (Energy Service Company) model predstavio je gost iz Danske, Thore Aslak iz kompanije Schneider Electric. Mogli smo čuti na koji način se infrastruktura obnavlja na temelju energetske efikasnosti, koji su dobici, a koji rizici za vlasnike objekata, koje su faze u procesu financiranja i slično.

 O konkretnim primjerima gdje se financiralo ESCO modelom, govorili su gosti iz danske općine Middelfart, Thorbjorn Sorensen i Johanne Lundsfryd Jensen, Željko Rudan iz Rudan d.o.o. i Ivan Zubčić iz HEP ESCO d.o.o. .

čitam...