work and travel usa

Studenti ogorčeni propalim putovanjem u Ameriku žele povrat novca, agencija im nudi prenosivi kupon

Studenti su od strane dotične agencije obaviješteni kako agencija zadržava njihovih 250 dolara penala, dok će im 500 dolara vratiti u obliku kupona za sljedeću godinu. Ukoliko ste student posljednje godine fakulteta, agencija će vam pomoći pronaći treću osobu kojoj ćete moći prodati kupon.

11:30h
0
Ilustracija // Foto: Privatna arhiva

Mnogi studenti znaju za Work and Travel USA, ljetnu opciju odlaska u Ameriku gdje se tri mjeseca radi, a onda mjesec dana putuje. Tim putovanjem stječe se jedno životno iskustvo koje se nikad neće zaboraviti. Postoji više raznih agencija koje vam pomažu kod organizacije puta u Ameriku i pronalaska poslodavca, a u ovoj priči radi se o Work and Travel Group Hrvatska.

Naime, epidemija koronavirusa dobrano je srušila sve želje i opcije oko putovanja u Ameriku mnogim studentima koji su agenciji već platili dobar dio putovanja. Javilo nam se nekoliko takvih županijskih studenata koji su željeli ostati anonimni zbog spora s agencijom koji još uvijek traje.

Preko agencije W&T Group Hrvatska put cijeli aranžman košta 1600 dolara. Prije početka dogovaranja aranžmana student i agencija potpisuju ugovor u kojem su navedeni i penali u slučaju otkazivanja puta, ovisno o strani koja otkazuje.

U ugovoru potpisanom sa studentima stoji kako agencija zadržava 350 dolara u slučaju odustajanja studenta od programa, a ako dođe do promjena ili otkazivanja programa od strane State Departmenta ili sponzora, agencija zadržava 250 dolara. U ovom konkretnom slučaju radi se o tomu da nijedan student nije odustao od programa već se program neće održati jer je većina poslodavaca otkazala suradnju u nedostatku potrebe za radnom snagom. Studenti su nam se također požalili na nedovoljno razjašnjenje cjelokupne situacije.

Studenti su od strane dotične agencije obaviješteni kako agencija zadržava njihovih 250 dolara penala, dok će im 500 dolara vratiti u obliku kupona za sljedeću godinu. Ukoliko ste student posljednje godine fakulteta, agencija će vam pomoći pronaći treću osobu kojoj ćete moći prodati kupon.

Opcija sa zadržavanjem 250 dolara i kuponom od 500 dolara izazvala je veliko nezadovoljstvo kod studenata, pogotovo kad su čuli da su konkurentske agencije svojim studentima vratile puni iznos na račun, bez ikakvih kupona.

Ilustracija // Foto: Privatna arhiva

Ako su i Sunčana vura i CCUsa mogli vratiti novac na račun studenta bez ikakvih kupona i ostalih izmišljotina onda ovi nešto gadno muljalju. A ne vjerujem da nemaju novce jer su oni najveća i najjača agencija u regiji, posluju u sedam država Europe i postoje već 12 godina. Meni je jasno da moraju nešto zadržati za plaće radnika i administrativne troškove, ali ne mogu oni meni zakonski nuditi kupon umjesto povrata novca – rekli su nam razjareni studenti.

Kontaktirali smo agenciju s pitanjima što poduzimaju u vezi otkazivanja putovanja. Evo što su nam odgovorili.

– Iznimno smo razočarani trenutnom situacijom tj. odnosom prema programu i reakcijama jednog manjeg broja studenata poslije objavljivanja politike refundacije koja je nastala uslijed pandemije na svjetskoj razini, jer program nikada nije bio u težoj situaciji i nikad nije bio ugroženiji, kao ni strane koje sudjeluju u njegovoj organizaciji u Americi i zemljama odakle studenti dolaze – piše u priopćenju.

Na ovogodišnji program se i dalje može, a ako studenti žele, mogu sve bez dodatnih troškova prenijeti na sljedeću godinu.

– Ako studenti uopće ne žele sudjelovati ni ove ni sljedeće godine zadržava se dio u iznosu od 250 dolara koji je propisan ugovorom i pravilima programa koji su studenti potpisali pri prijavi na program, a on se zadržava na ime nužnih i korisnih troškova koje je agencija imala na osnovu klijenta, jer proces i pripreme za ovaj program traju od 5-11 mjeseci – piše W&T Group Hrvatska.

Mnoge studente zanima refundacija troškova ako odustanu od programa. Agencija u odgovoru navodi kako se vrši refundacija dijela troškova i studentu se zadržava samo dio od 250 dolara po ugovoru o programu na ime nužnih i korisnih troškova koje je agencija imala za studenta ove godine, što iznosi 15% od cjelokupne cijene programa, jer cijena programa je oko 1600 dolara.

– Izdaje se i kupon u iznosu od 200 do 450 dolara ovisno u kojoj fazi procesa je bio student, a ostatak cijelog iznosa novca se refundira. Kupon se može prenijeti na bilo koga i vrijedi dvije godine, a može se i unovčiti poslije određenog vremena, a izdaje se na veći iznos od iznosa na koji je zadržan. Trenutno radimo na mogućnostima da se kuponi mogu još lakše i brže unovčiti za što ćemo studente obavijestiti u toku tjedna. Izdavanje kupona bio je jedini način i rješenje zbog nastale situacije, kako bi studenti na kraju dobili svoj novac, a neki otišli na program.

Zakonom je definirano da agencija putniku, ako ovaj radije odabere povrat novca, sredstva mora vratiti najkasnije 14 dana nakon isteka roka od 180 dana od završetka posebnih okolnosti. Ono što zakonom nije definirano, a sad treba pričekati da se vidi hoće li biti definirano pravilnikom, jest rok u kojem putnik mora agenciji prijaviti da ne želi koristiti voucher i da radije odabire povrat novca, piše Jutarnji na temu propalih putovanja.

U međuvremenu studenti su dobili dodatno pojašnjenje i novu, izmijenjenu ponudu u kojoj stoji da kupon mogu unovčiti 2022. godine. Što će biti i hoće li studenti na kraju dobiti povrat novca, saznat ćemo u narednim tjednima.

Tko je u pravu?

čitam...
Loading...