SHIZOFRENIJA

Studija otkrila drugi najrizičniji faktor za smrtni ishod od posljedica koronavirusa

Istraživanje upućuje na to da osobe koje boluju od shizofrenije treba svrstati u grupu visokog rizika i omogućiti im brz pristup cjepivu, rekao je psihijatar i epidemiolog Matthew Hotopf s londonskog King's Collegea koji nije sudjelovao u istraživanju. 

10:52h
0
Ilustracija // Foto: twenty20.com

Shizofrenija je nakon starije životne dobi drugi najrizičniji faktor za smrtni ishod od posljedica bolesti COVID-19, piše Science Alert, a prenosi jutarnji.hr. Američki znanstvenici od ožujka do svibnja 2020. godine proveli su studiju na 7350 stanovnika New Yorka pozitivnih na koronavirus. Potom su ih pratili 45 dana nakon postavljanja dijagnoze.  Među njima bilo je 75 pacijenata koji su bolovali od shizofrenije, stoji u objavi, pa su dokazali kako je rizik od smrtnog ishoda kod njih triput veći u odnosu na one koji od istoga poremećaja nisu bolovali.


Psihijatar na londonskom King’ Collegeu Tom Pollak smatra kako su takvi rezultati znak za uzbunu. Također, autori studije tvrde kako bolest može značajno poremetiti njihov imunosnu sustav, što je mogući razlog ranjivosti na COVID-19. S druge strane, stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje opreznije pristupaju rezultatima. Vjeruju kako se oni mogu objasniti drugim komorbiditetima poput pretilosti kojoj su shizofreničari skloni.

– Istraživanje upućuje na to da osobe koje boluju od shizofrenije treba svrstati u grupu visokog rizika i omogućiti im brz pristup cjepivu – rekao je psihijatar i epidemiolog Matthew Hotopf s londonskog King’s Collegea koji nije sudjelovao u istraživanju.

Spomenimo kako jutarnji.hr dodaje da je studija objavljena u časopisu JAMA Psychiatry pokazala da kod osobama s poremećajima raspoloženja, kao što je tjeskoba, nije primijećen veći rizik od smrtnoga ishoda od posljedica koronavirusa.

čitam...