Stup srama Porezne uprave // Inženjer Branko Međurečan najveći neplatiša naše županije

08:42h
0
lista-popis

Ministarstvo financija objavilo je danas listu tvrtki, poduzetnika i građana koji su državi dužni veće iznose poreza. Iznos duga penje se na vrtoglavih 51 milijardu kuna, a rekorder Koprivničko-križevačke županije sa 12,4 milijuna kuna neplaćenog poreza je građevinska tvrtka Inženjer Branko Međurečan iz Kalinovca.

Ministarstvo je listu dužnika podijelilo u tri kategorije – pravne osobe, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost i građani. Popisom dužnika obuhvaćene su pravne osobe s dugom većim od 300.000 kuna, fizičke osobe čiji dug premašuje 100.000 kuna te građani koji za poreze duguju više od 15.000 kuna.

Gore spomenuta tvrtka iz Kalinovca rekorder je u kategoriji pravnih osoba Koprivničko-križevačke županije. Njen je vlasnik Branko Međurečan javnosti postao poznat nakon što je u travnju ove godine uhićen zajedno sa bivšim šefom Porezne uprave u Koprivnici, Slavenom Krupskim.

Visoko na listi Elin i Andro-kop

Međurečanovu tvrtku u stopu slijedi tvrtka investitor i nositelj projekta Termoelektrane u Koprivničkom Ivancu, E-two-energy sa 11,3 milijuna kuna duga. Čelik d.d. (u stečaju) iz Križevaca dužan je 8,5 milijuna kuna.

Od koprivničkih tvrtki najviše duguju Elin d.o.o. (6,1 milijun kuna) i Andro-kop (5,4 milijuna kuna). Elin d.o.o. tvrtka je koja se bavi elektroinstalaterskim radovima te veleprodajom i maloprodajom kupaonske opreme i elektromaterijala. Direktor tvrtke Josip Sulimanec u medijima je prije dvije godine prozivan zbog neisplate plaća radnicima, a danas je član Uprave Slaven Belupa. Andro-kop je registriran za kupnju i prodaju robe, posredovanje, građevinu, knjigovodstvene usluge i uslužne djelatnosti. Direktorica tvrtke Irena Slavić pravomoćno je osuđivana zbog neplaćanja poreza u razdoblju između 2002. i 2005. godine.

Bebek rekorder među poduzetnicima

Među poduzetnicima naše županije državi je uvjerljivo najviše dužan kunovečki obrtnik Ivica Bebek, čak 4,7 milijuna kuna. Slijede Smiljana Blažek iz Koprivnice sa 2,7 milijuna kuna duga i Ratko Prosenečki iz Kloštra Vojakovačkog sa 1,9 milijuna kuna duga.

U kategoriji građana na vrhu liste dužnika je dvoje Križevčana – Marija Volf sa 1,73 milijuna kuna duga i Ivica Vukonić sa 1,71 milijun kuna duga. Slijedi ih Luka Dautanec iz Kalinovca, koji državi duguje 1,47 milijuna kuna. Od građana s mjestom prebivališta u Koprivnici najveći iznos poreza nije platio Vladimir Rožmarić (1,3 milijuna kuna), dok je Dragutin Krsnik državi dužan 1,13 milijuna kuna.

Popise dužnika možete pogledati OVDJE.

čitam...