Fragmenti opsesije

U subotu u AK galeriji otvorenje izložbe Ćelavi se za kosu vuku

10:25h
0
Ćelavi za kosu se vuku // Foto: Atelieri Koprivnica

Uz projekciju filma, posjetitelji će moći pogledati i video dokumentacije ranijih Crtalićevih performansa, a autor će izvesti i do sad neizveden performans PDV.

Ove subot od 20h u AK galeriji otvara se izložba Ćelavi se vuku za kosu Marijana Crtalića, a varaždinski dvojac Marko Presečki i Marin Kereša predstavit će glazbeno-poetski performans Fragmenti opsesije.


U 20h otvara se izložba Marijana Crtalića Ćelavi se vuku za kosu u sklopu koje će poznati sisački umjetnik predstaviti svoj dokumentarni film Industrijski raj. Film tematizira odnos recentnog hrvatskog sustava vrijednosti spram kulturne baštine nastale suradnjom radnika i umjetnika u okviru likovnih kolonija u sisačkoj Željezari 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Kroz odnos prema radničkom kulturnom nasljeđu očitava se današnji odnos prema radnicima i radu općenito. U stvari, odnosa praktički niti nema.

Uz projekciju filma, posjetitelji će moći pogledati i video dokumentacije ranijih Crtalićevih performansa, a autor će izvesti i do sad neizveden performans PDV.

Nakon izložbe, posjetitelji će moći uživati u još jednom performansu koji spaja glazbu i poeziju na jedinstven način. Fragmenti opsesije je umjetnički projekt koji spaja poeziju, glazbu, teatar, pružajući jedinstveni doživljaj svojevrsne sinteze osjeta.Kroz rekonstrukciju tradicionalnih umjetničkih formi i sadržaja projekt se izgrađuje kao nova cjelina u kojoj glazba dočarava prostor stvoren u samoj utrobi teksta. Publika se na neki način izaziva da kroz nadrealistični izričaj teksta prispituje svoju vlastitu osobnost. Performans izvode Marko Presečki i Marin Kereša iz Varaždina.

čitam...