Sudbina Sloge i dalje neizvjesna

18:56h
0
Snimio: Marijan Sušenj


Jučerašnji sastanak koji su Uprava i Nadzorni odbor Sloga obuće te stečajni upravitelj Sloge Franjo Otročak održali s vjerovnicima i potencijalnim kupcem Sloge Milanom Gajskim nije urodio plodom. Točnije, Sloga nema novog vlasnika, potraživanja vjerovnika ostala su nepodmirena na veliko nezadovoljstvo poglavito Podravske banke, a zbog nemogućnosti razumnog dogovora Milan Gajski napustio je sastanak. Predsjednik Uprave Sloge Darko Šket dao je neopozivu ostavku, navodno zbog obaveza koje ima kao stečajni upravitelj Peveca, a njegovu će dužnost obavljati Zrinka Petrovčić.

Šketove protuzakonite radnje Slogu koštale imovine

– U priči se pojavile nove komplikacije. Njihov uzrok su protuzakonite radnje Darka Šketa koji je na Slogu d.o.o. prenio opterećenu imovinu tako da je sada nemoguće kupiti tvornicu bez isplate vjerovnicima – otkrio nam je potencijalni novi vlasnik Sloge Milan Gajski.

Darko Šket // Foto: Marijan SušenjDarka Šketa Policija tereti zbog sumnje na zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. On je naime, bez znanja članova NO Sloge i Podravke, a prema planu Damira Polančeca, 2007. u dogovoru s Darkom Marincem i Zdravkom Šestakom od Podravke uzeo kredit od pet milijuna kuna za spas Sloge, a Podravka je u ime tog kredita 2009. upisana na Slogine nekretnine.

– Zanimljiva je još jedna stvar. Darko Šket u subotu je u pismenom obliku predao svoju neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Uprave Sloge, a danas s još dvije radnice Sloge na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru predstavlja poduzeće s kojim više nema veze. Kako je to moguće – pita se Milan Gajski čiju tvrdnju nismo uspjeli potvrditi kod Darka Šketa koji je cijeli dan bio nedostupan.

Gajski napustio sastanak zbog nerazumijevanja Podravske banke

Milan Gajski uspješan je poduzetnik, vlasnik firme Eurospužva. Sudjelovat će na petoj dražbi za kupnju Sloge, ali ukoliko Podravska banka nastavi inzistirati na naplati pa Odbor vjerovnika krene s parcijalnom prodajom Sloge, odustaje od kupnje. Cijelu Slogu spreman je kupiti za 12 milijuna kuna te potom investirati još osam milijuna za kupnju novih strojeva koji su neophodni za nastavak rada tvornice.

– Novi su strojevi prijeko potrebni. Upravo je stigla narudžba iz Rusije za 11 tisuća pari ženskih čizmica, a tu narudžbu Sloga neće moći ispuniti do zadanog roka jer nema potrebitu mehanizaciju – napominje Gajski.

Osim što ima potrebna financijska sredstva da kupi Slogu i uloži u nove strojeve, Gajski se ne libi otpuštanja radnika koji ne žele raditi. I minimalac od 2100 kuna, koliko dobivaju radnici Sloge, treba zaraditi.

– Nikad se ne otpušta radnika koji zna svoj posao, savjesno ga obavlja i time firmi donosi dobit. Takve se radnike cijeni. Problem je jedino u tome što danas, u teškoj situaciji u kakvoj jesmo, među 330 radnika Sloge još uvijek postoje oni koji se povode za krilaticom”Nemreš ti mene tolko malo platit koliko ja mogu malo delati”. Takvi radnici nikome nisu potrebni – rekao je Gajski.

Radnici na minimalcu, a članovi Uprave primaju preko 30 tisuća kuna mjesečno

O smanjenju plaća članovima Uprave Sloge koje je na sjednici NO-a predložio Grad, Gajski diplomatski komentira kako će velike plaće ostati velike ukoliko iza njih bude zaleđa, točnije ako ih oni koji ih primaju i zarade.

Grad je naime inzistirao na održavanju sjednice NO-a Sloge. Potom je na dnevni red pokušao uvrstiti raspravu o prevelikim plaćama članova Uprave poduzeća te o korištenju službenih automobila u privatne svrhe. Predsjednik NO-a Sloge Nikola Gregur na zahtjeve Grada odgovorio je prekidanjem sjednice.

– Članovi Uprave imaju plaće čiji bruto iznos premašuje 30 tisuća kuna. Sloga obuća je pokretanjem stečajnog postupka krenula od nule, a sada već ponovo navodno posluje s gubitkom od pet milijuna kuna. Zbog takvog ponašanja odgovornih Sloga će na kraju državu koštati 80 milijuna kuna – rekao nam je gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić.

Stečajnog upravitelja Sloge Franju Otročaka cijeli smo dan pokušavali kontaktirati kako bi nam otkrio točne podatke o poslovanju Sloge, ali u tome nismo uspjeli. Ostaje opcija nagađanja oko toga jesu li previsoke plaće članova Uprave i menadžmenta Sloge zajedno sa lošim poslovnim potezima Darka Šketa pridonijele stvorenom dugu u poduzeću koje je na teret države dobilo priliku za novi početak.

čitam...